PROMOCIJA U ZAGREBU: DR. FENWICKI U HRVATSKOJ IMA VELIK BROJ ČITATELJA...
PROMOCIJA U ZAGREBU: DR. FENWICKI U HRVATSKOJ IMA VELIK BROJ ČITATELJA...
TPORTAL.HR/PRIVATNA ARHIVA
11.5.2024., 00:00
MODERNA PSIHOLOGIJA: ALI FENWICK, SLAVAN I U HRVATSKOJ
Treniranje emocija
Crvene zastavice, zelene zastavice: Knjiga koja uči, savjetuje i relaksira...

U neko sad već davno, analogno doba, kad bi netko zatražio pomoć od svog psihologa, nerijetko bi pacijent, osim sjedenja u naslonjaču, razgovor vodio i ležeći na kauču, dakle u izravnom kontaktu sa psihologom suočavao se s vlastitim traumama. Danas, pak, u digitalno doba globalne umreženosti, sve je puno jednostavnije - uključiš mobitel i preko neke od društvenih mreža poslušaš savjet psihologa, bilo da si na poslu, u svom domu ili u vožnji tramvajem po gradu. Drugim riječima, svijet je postao globalni izlog svega i svačega, pa i novih načina za psihološku pomoć. Moderna su vremena, a ona traže i moderne psihologe. Takvih je iz dana u dan sve više, kao što je sve više i konzumenata koji traže i slušaju njihove savjete kako bi pomogli sebi, izvukli se iz nekakve nevolje, utjecaja loših vibracija ili se jadnostavno zabavili uz poneki zanimljiv prilog kakvih je svemoćni internet krcat uzduž i poprijeko.      



Ako dakle provodite vrijeme na društvenim mrežama, sigurno ste u jednom trenutku naletjeli na jednog od takozvanih modernih psihologa (eng. Modern Day Psychologist), od kojih je dr. Ali Fenwick nedvojbeno reprezentativni i globalno cijenjeni stručnjak u području bihevioralne psihologije kojega prate milijuni. Fenwick je autor knjige "Crvene zastavice, zelene zastavice", objavljene 11. travnja, koja se u startu prometnula u svjetski bestseler. S obzirom na to da Fenwick i u Hrvatskoj ima zavidan broj čitatelja i poštovatelja, usporedno sa svjetskom premijerom knjige zagrebačko je Znanje u rekordno brzom roku objavilo hrvatsko izdanje, te je autor svjetsku turneju promocije ovog praktičnog priručnika započeo upravo u Zagrebu.

Tijekom dvodnevnog boravka, 22. travnja Ali Fenwick je održao interaktivno predavanje na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je govorio o temi korištenja društvenih mreža u promociji mentalnog zdravlja. S publikom je podijelio svoja istraživanja i brojne uvide iz područja bihevioralne psihologije i utjecaja novih komunikacijskih kanala na mentalno zdravlje. Entuzijastičnim i optimističnim pristupom objasnio je kako s pomoću društvenih mreža možemo učiniti ovaj svijet boljim mjestom.

Drugi dan autorova boravka u Zagrebu, točnije 23. travnja, Fenwick je simbolično na samu Noć knjige u knjižari Znanje u Zagrebu na adresi Gajeva 1, promovirao "Crvene zastavice, zelene zastavice". Svojim stručnim, no istovremeno duhovitim pristupom temi Fenwick je više od dva sata zadržao interes publike, koja je s velikim zanimanjem slušala njegova saznanja i savjete za bolje snalaženje u suvremenim međuljudskim odnosima, te se naposljetku pitanjima i vlastitim komentarima uključila u diskusiju s autorom.

Popularnost dr. Alija Fenwicka potvrđuje i velik interes posjetitelja koji su u redovima čekali na njegov potpis, a brojni mediji s autorom su se upoznavali i družili puna dva dana tijekom njegova boravka u Zagrebu, razgovarali i snimali intervjue te ga ugostili u svojim programima.

Sve u svemu, Ali Fenwick prava je zvijezda čija popularnost iz dana u dan postaje sve veća. U širem i dubljem kontekstu tzv. literature za samopomoć (self-help), odnosno popularne psihologije koja se prezentira kao kompetentna, stručna, iskustvena, vjerodostojna i pristupačna koliko čitateljima srednje i starije, toliko i mlađe generacije, Fenwick i njegova nova knjiga "Crvene zastavice, zelene zastavice" pruža nam svojevrsne "psihološke naočale" s pomoću kojih možemo vrednovati ljudsko ponašanje i svakodnevne situacije u kojima se zatječemo, svojom ili pak nečijom tuđom voljom.

Sam dr. Ali Fenwick o knjizi kaže sljedeće: "Ne želim da vidite crveno kao crveno i zeleno kao zeleno. Želim osnažiti vaše razmišljanje unaprjeđivanjem procesa donošenja odluka kad je riječ o crvenim i zelenim zastavicama. Osim što ću vam pomoći u donošenju brzih odluka, pomoći ću vam i da usporite donošenje odluka, da promislite i poduzmete odgovarajuće radnje."

Ako se i dalje pitate zašto pročitati "Crvene zastavice, zelene zastavice", evo odgovora:

Knjiga donosi 24 poglavlja temeljena na Fenwickovim najviralnijim sadržajima o ljudskim odnosima (obitelj, prijatelji, posao, upoznavanje, brak...). Knjiga nudi procese i vježbe koje će vam pomoći poboljšati razmišljanje i interpersonalne vještine. Knjiga objašnjava suvremeni život kroz prizmu bihevioralne analize i omogućuje praktičnu primjenu u svakodnevnom životu. I na kraju, ne manje važno, knjiga je zabavna, privlačna i laka za čitanje, dok je istovremeno temeljena na čvrstim znanstvenim spoznajama.

U svakom slučaju, izdanje "Crvene zastavice, zelene zastavice" ulazi u uski krug najvrjednijih knjiga takve vrste i već sad tu knjigu možemo svrstati uz bok nadaleko poznatim i priznatim naslovima slavnih autora poput "Moć sadašnjeg trenutka" (Eckhart Tolle), "Okruženi idiotima" (Thomas Erikson), "12 pravila za život" (Jordan B. Peterson), "Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima" (Ichiro Kishimi i Fumitake Koga) i "Snaga osjetljivosti" (Elaine N. Aron). Ali Fenwick, premda ponešto drukčiji u odnosu prema spomenutim imenima, nedvojbeno zaslužuje da se o njemu ne samo priča i piše nego i da se njegovo mudrovanje predstavljeno kroz "Crvene zastavice, zelene zastavice" uzme zaozbiljno, poticajno i poučno, s blagim osmijehom na licu nakon svega pročitanoga.

Darko Jerković
{embed_infobox_gray}259024{/embed_infobox_gray}