Novosti
KARNER "PROMAŠIO" U VEZI S HRVATSKOM

Austrijanci u EP-u za širenje Schengena
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Austrijski zastupnici Europskog parlamenta kritizirali su stajalište ministra unutarnjih poslova Austrije Gerharda Karnera, koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora. "Kritika ministra Karnera je, posebice kad je u pitanju Hrvatska, potpuno promašena", rekao je socijaldemokrat (SPÖ) Andreas Schneider. Kaže kako u slučaju Bugarske postoje "neka otvorena pitanja", ali da ne bi trebalo dovoditi u pitanje proširenje Schengena. Zastupnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Lukas Mandl stranačkom je kolegi Karneru poručio da ne treba dovoditi u pitanje odluku EP-a o proširenju. "Odobren je ulazak Bugarske, Hrvatske i Rumunjske i tu nema promjena", rekao je. Proširenju se usprotivio samo zastupnik desno-populističke Slobodnjačke stranke (FPÖ) Harald Vilimsky. "Vanjske EU granice nisu dovoljno zaštićene i zato članice EU-a moraju zadržati pravo zaštite svojih granica", kaže. Karner je izrazio protivljenje širenju šengenskog prostora zbog puno ilegalnih migranata koji dolaze do Austrije. Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) u srijedu dolazi u posjet RH, gdje će jedna od glavnih tema biti suzbijanje ilegalnih migracija i ulazak Hrvatske u Schengen.

Hrvatski saborski zastupnici nisu previše uznemireni Karnerovim riječima, vjeruju da će sve biti u planiranom roku. "Austrija ima svoje razloge. Vidjeli ste kod njih broj registriranih i neregistriranih migranata koje vraćaju. No vjerujem da Hrvatska zaista nije problem Austrije, nego više Rumunjska i Bugarska, jer preko njih ide balkanska ruta. Hrvatska je više-manje uspješna i uspjela je zatvoriti granice kada su u pitanju ilegalni migranti", kaže Franko Vidović (Socijaldemokrati).

Mišel Jakšić (SDP) ističe da je Hrvatska ispunila sve političke i tehničke uvjete da uđe u Schengen, a Gordan Bosanac (ZLB) da ulazak RH nije presudan za popravak ili pogoršanje Schengena, pa misli da će u konačnici dobiti zeleno svjetlo. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVJEDOČENJE DRŽAVNOG TAJNIKA

Pavić: Karolina Vidović Krištvo nudila mi je 100.000 eura mita

2

ZBOG PROMJENA ORGANOLEPTIČKIH SVOJSTAVA OKUSA I MIRISA

S tržišta povučena voda Donat Mg

3

PETI ROĐENDAN CENTRA ZA AUTIZAM

Respektabilan regionalni centar