Svijet
POSEBAN FOND ZA NAJRANJIVIJE ZEMLJE?

EU spreman za kompromis u pogledu fonda za štete od klimatskih promjena
Objavljeno 19. studenog, 2022.
Europska unija izrazila je spremnost za kompromis u pogledu financijske pomoći za štete od klimatskih promjena u ranjivim zemljama, jednom od nekoliko neriješenih pitanja na UN-ovoj konferenciji COP27, koja je prema prvim planovima trebala završiti u petak, no još traje. EU je predložio osnivanje posebnog fonda za pokrivanje štete u najranjivijim zemljama koji bi se financirao iz "široke donatorske baze", što bi moglo riješiti tvrdokorni zastoj oko financijske pomoći zemljama pogođenima klimatskim katastrofama. Tu bi trebala pridonijeti gospodarstva s visokim emisijama stakleničkih plinova poput Kine, umjesto samo bogatih zemalja, koje su kroz povijest najviše pridonijele globalnom zagrijavanju. "Predložili bismo uspostavu fonda za štete za najranjivije", rekao je potpredsjednik EK-a zadužen za klimu Frans Timmermans. Više od 130 zemalja u razvoju traži dogovor o novom fondu. Bogati, uključujući SAD i EU, prethodno su se usprotivili uspostavi novog fonda u strahu da ih to može izložiti pravnoj odgovornosti za doprinos emisiji stakleničkih plinova. Shauna Aminath, ministrica s Maldiva (prijeti im potop zbog razine mora), kaže da prijedlog EU-a budi nade klimatski ranjivih zemalja.

Uvjeti prijedloga EU-a su i da zemlje moraju pristati postupno prestati koristiti sva fosilna goriva i ukinuti proizvodnju energije iz ugljena što je prije moguće. I.B./H
RANJIVIMA, NE KINI
Prijedlog EU-a u suprotnosti je s prijedlogom zemalja u razvoju i Kine koji poziva da sve zemlje u razvoju imaju pristup fondu. Tu koriste UN-ovu definiciju koja bi omogućila Kini da prima, a ne da uplaćuje novac. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u Berlinu da se zemlje ne mogu skrivati iza EU-a kad je riječ o borbi protiv klimatskih promjena. “Želimo rješenje koje pomaže ranjivim zemljama sada, a ne za nekoliko godina. Koristi bi trebale imati samo države kojima to doista treba, a ne one koje su u razvoju samo na papiru”, ističe. Taj prijedlog ide dalje od onoga što je SAD rekao da bi bio spreman prihvatiti. Dogovor mora podržati svih gotovo 200 zemalja sudionica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike