USTUPLJENO
4.6.2024., 00:00
NATJECALI SE UČENICI IZ ČETIRI OSNOVNE ŠKOLE IZ VINKOVACA I SLAKOVACA
Zmajari iz OŠ Slakovci najbolji na 30. Dječjoj zmajadi

VINKOVCI



Zrakoplovni klub Vrabac na Aerodromu Sopot, nedaleko od Vinkovaca, 30. je put organizirao Dječju zmajadu, na kojoj su se, ove godine, natjecali učenici zmajari iz četiri osnovne škole iz Vinkovaca i Slakovaca. Ekipno je bila najbolja OŠ Slakovci, a pojedinačno njihova učenica Iva Rimac. Na drugom je mjestu OŠ Vladimira Nazora i Lana Majcenović, treći su bili učenici iz OŠ I. B. Mažuranić, a pojedinačno Laura Imrek, dok su četvrti bili iz OŠ Josipa Kozarca i njihova učenica Marija Kelemen. Iva Rimac iz OS Slakovci, čija je škola najbolja ove godine, a i ona pojedinačno, nije skrivala oduševljene i ponos.

- Ovo je treći put da sudjelujem na Dječjoj zmajadi i drugi sam put prva. Bilo mi je jako zanimljivo i zabavno jer uz druženje s drugim učenicima stječemo znanje i voljela bih to opet ponoviti – rekla je Iva.

Zasluge za uspješnu još jednu Zmajadu svakako ima Milan Mravinac, profesionalni pilot, upravitelj Zrakoplovne škole, tajnik Zrakoplovnog kluba Vrabac Vinkovci i upravitelj aerodroma, koji podsjeća kako je ovo natjecanje preraslo u lijepu tradiciju, iako, priznaje, nekada je bilo puno masovnije.

- Međutim, kako godine idu, u posljednjih desetak godina vidljivo je opadanje zanimanja jer se vremena i sklonosti mijenjaju. Želimo privući najmlađe naraštaje na aerodrom. Nama se činilo dovoljno već to da ti mladi ljudi dođu i upoznaju aerodrom, da im to ne bude nešto strano i da se ne dogodi jednog dana da se ne zna gdje jer aerodrom u Vinkovcima - rekao je Mravinac i pojasnio kako je Zmajada zamišljena s ciljem promoviranja tehničke i sportske kulture, a da je također vezano uz zrakoplovstvo, što im je osnovna klupska djelatnost.

Mravinac podsjeća kako oni osiguravaju modele zmajeva koje djeca sastave prije tog natjecanja, zmaj se mora potezati u vjetar jer na taj način on dobiva uzgon i diže se do 50 metara u visinu, pojasnio je iskusni pilot i kako to sve funkcionira dodavši kako ih ocjenjuju kutomjerima, mjere nagib, onda računskom metodom utvrđuju visinu.

- Radost je to i veselje učenicima, a i naša osnovna zadaća jest privući ih u nadi da ćemo jednog dana nekoga od njih vidjeti u našim školskim zrakoplovima – zaključio je Milan Mravinac.

Ispred Grada, pročelnica Upravnog odjela za investicije fondova Europske unije i imovine Katarina Vučić je istaknula kako Zmajadom obilježavaju ljubav djece prema aeronautici i zmajevima, koji su pomalo i zaboravljeni.

- Ovdje smo vidjeli kako najmlađi naraštaji uživaju u ovome sportu, a vjerujem da su upoznati i s aktivnostima udruge Vrabac te da će nastaviti dolaziti ovamo sa svojim roditeljima – rekla je pročelnica Katarina Vučić. M.Flego