Zdravlje
MANJI RIZIK OD PREURANJENE SMRTI

Brži tempo hodanja važan je za dobro zdravlje
Objavljeno 31. listopada, 2022.
9800 prehodanih koraka dnevno znači i 50 posto niži rizik od razvoja demencije

Istraživanje je pokazalo da svakih 2000 prijeđenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za 8 do 11 posto. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka. U novoj su studiji znanstvenici utvrdili da je brži tempo hodanja općenito pridonio rjeđem razvoju srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti te da je bio učinkovitiji za zdravlje u usporedbi s ukupnim dnevnim brojem prijeđenih koraka. Brzina kojom hodate jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u jednome danu, pokazalo je novo istraživanje, u kojemu se podsjeća da se 10.000 koraka dnevno odavno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti. No stručnjaci su nedavno utvrdili da brži tempo hodanja čak i više koristi zdravlju u usporedbi s brojem prehodanih koraka."Naša je poruka - hodajte brže", rekao je koautor istraživanja, dr. Matthew Ahmadi, znanstveni suradnik u Centru "Charles Perkins" Sveučilišta u Sydneyu. Studija pokazuje kako i kod manje aktivnih pojedinaca čak i 3800 prehodanih koraka dnevno može smanjiti rizik od razvoja demencije za 25 posto. Stručnjaci su ustanovili povezanost između prijeđenih 9800 koraka i 50 posto nižeg rizika od razvoja demencije. Općenito je veći broj prehodanih koraka dnevno bio povezan s manjim rizikom od razvoja raznih oblika demencije.

"Ljudi se češće fokusiraju na svoje fitness trackere i mobilne aplikacije koje im mjere broj koraka, otkucaje srca..., no pritom rijetko razmišljaju o tempu kojim hodaju", kazao je jedan od autora istraživanja, Emmanuel Stamatakis, profesor na Sveučilištu u Sydneyu. Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a korišteni su i podatci prethodne studije UK Biobank. Zaključak je donesen na temelju podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba u dobi od 40 do 79 godina, čije su zdravstvene navike praćene sedam godina.

“Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je s dodatnim benefitima”, zaključio je dr. Ahmadi. “Daljnje istraživanje, koje će uključivati dugotrajnije korištenje trackera, otkrit će nam više informacija o dobrobitima povezanima s intenzitetom svakodnevnog hodanja.”
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...