TvObzor
JEDNA OD NAJVAŽNIJIH MANIFESTACIJA POSVEĆENIH ISTOČNOEUROPSKOM FILMU

Niz hrvatskih naslova na 32. izdanju Festivala u Cottbusu
Objavljeno 28. listopada, 2022.

Na ovogodišnjem, 32. izdanju Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, koji će se održati od 8. do 13. studenoga, u raznim će programskim sekcijama biti prikazano čak 13 hrvatskih filmova, od čega su četiri manjinske koprodukcije.U konkurenciji dugometražnih filmova (Feature Film Competition) natječu se dva hrvatska filma, dugometražni igrani redateljski prvijenac Arsena Oremovića, “Glava velike ribe”, koji će ondje imati svoju međunarodnu premijeru, te hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, višestruko nagrađivani debitantski dugometražni film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića. Tu je i manjinska koprodukcija “Da li ste videli ovu ženu” Dušana Zorića i Matije Gluševića, u kojemu glavnu ulogu tumači Ksenija Marinković.

Konkurencija filmova za mlade (U18 Youth Film Competition) donosi osam naslova o traganju mladih ljudi za svojim identitetom, među kojima su i debitantsko dugometražno ostvarenje redatelja i scenarista Josipa Žuvana, “Garbura”, te manjinska koprodukcija “Jahači” Dominika Menceja.

U programu Spectrum prikazuju se filmovi “Stric”, dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, te nagrađivana drama “Murina” Antonete Alamat Kusijanović.

Sekcija Specials: What’s Left?, posvećena filmovima o društvenim promjenama istočnoeuropskih zemalja, prikazuje kratkometražne naslove “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa i “Kazneni udarac” Roka Bičeka. U toj je sekciji i dugometražna igrana manjinska koprodukcija “Vizija leptira” ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija.

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha “Illyricvm” predstavit će se u sklopu sekcije Hits (kinohitovi), dok je u sekciji filmova za djecu (Children’s Film) uvršten kratkometražni igrani film “Maleni” čiju režiju i scenarij potpisuje René Gallo. U istoj se sekciji nalazi i hrvatska manjinska koprodukcija “Ljeto kada sam naučila letjeti” redatelja Radivoja Andrića.

Hrvatska produkcija sudjeluje i na industrijskom dijelu festivala, u sekciji Work in Progress koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus, gdje se predstavlja projekt debitantskog dugometražnog igranog filma “Sedmo nebo” redateljice Jasne Nanut i producenta Hrvoja Osvadića. Uz to, u pitching sekciji (cocoPitch) bit će predstavljen crnogorski projekt, manjinska koprodukcija “Požari”.

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. D.Miklić
Možda ste propustili...

NAPETU NJEMAČKU SERIJU PRATITE NA DOMA TV-U

Kriminalistička uspješnica “Odred za nestale”

”TRAGOVI”, “SIGURNO MJESTO” I “NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU”

Hrvatski filmovi na festivalu u Santa Barbari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ANA OPAČAK

Ne požurujem, ne forsiram, mislim da sam na dobrome putu

2

DRUGA SEZONA POPULARNE SERIJE ‘’KUMOVI’’ USKORO NA NOVOJ TV

Tko će narušiti sklad Macana, Gotovaca i Akrapa?

3

O STVARANJU MODERNE I DEMOKRATSKE RH KROZ PRIZMU DIPLOMATSKIH AKTIVNOSTI

”Diplomatska oluja” na HRT-u