Kultura
OD 20. DO 25. LISTOPADA

PUnKt Festival povezuje više vrsta umjetnosti
Objavljeno 14. listopada, 2022.
Koncepcijski i organizacijski zamišljen je kao nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, u suradnji s Filozofskim fakultetom Osijek, organizira 2. intermedijalni festival književnosti - PunKt, koji se održava od 20. do 25. listopada 2022. godine u prostorima Akademije za umjetnost i kulturu, Filozofskog fakulteta, galerija Kat, Knifer, Waldinger i Kazamat, cafe-bara Grejp i drugim prostorima grada Osijeka.Festival je koncepcijski i organizacijski zamišljen kao sasvim nova pojava na kulturnoj mapi Hrvatske i šire. Koncepcijski povezuje nekoliko vrsta umjetnosti kojima je književni predložak samo polazna točka za daljnju obradu i interpretaciju, zapravo za sasvim novi i samostalni umjetnički izričaj.

- Organizacijski, on je, pod vodstvom mentora/profesora, u cijelosti kreiran od strane kreativnih odabranih studenata koji su predloške obrađivali u sklopu studijskog usavršavanja. Središnja je ideja da mentori i studenti, svaki u svom području, interpretiraju dogovoreno književno djelo, a autori tih djela, iz ukupno četiri države uz Hrvatsku, na samom festivalu predstave sebe, a onda i sudjeluju u prezentaciji svojih tekstova. Prema vrlo dobro poznatim književnim uspješnicama vidjet ćemo, primjerice, lutkarski igrokaz inspiriran zbirkom priča, likovnu izložbu naslovnica prema jednom romanu ili kreativne videouratke nastale prema pojedinim književnim prizorima. Osim što institucija Akademije dobiva vlastiti festivalski projekt, gradska kulturna scena dobiva vrlo značajan kulturni događaj, a hrvatska kultura i susjedne sasvim novu koncepciju umjetničke prezentacije koja ujedno služi kao mjesto međusobne suradnje i kulturne komunikacije - kaže Helena Sablić-Tomić, dekanica Akademije.

PUnKt 2022. sastojat će se od deset točaka programa. Prvo od interpretacije i recepcije sedmero relevantnih domaćih i inozemnih autora čiji su tekstovi povod za umjetničku interpretaciju (objavljeni, prepoznatljivi i književno relevantni tekstualni predlošci). Tu su dva tematska razgovora s autorima/kreativni kolokvij i jedna tribina s više autora/teoretičara o dogovorenoj temi. Otvorenje PUnKt festivala bit će u četvrtak, 20. listopada, u 11.30, na Akademiji za umjetnost i kulturu (Salon), a okupljenima će se u ime organizatora obratiti Helena Sablić-Tomić i Ivan Trojan, dekan FFOS-a. Prva tri dana Akademija u goste dovodi autore Petera Šuleja, Laszla Vegela, Dragana Velikića, Josipa Mlakića, Luku Bekavca, Martinu Vidaić, Tijanu Rakočević i Violetu Kuneva. Druga tri dana programa, koja izvodi FFOS, posvećena su Branku Čegecu.

Organizacijski tim čine: doc. dr. sc. Nebojša Lujanović, prof. dr. sc. Goran Rem, doktorandica Ivana Buljubašić Srb, izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen, doc. dr. sc. Damir Šebo, dr. sc. Igor Gajin, doc. dr. sc. Borko Baraban, doc. art. Branko Čegec i doc. dr. sc. Tatjana Ileš. U organizacijski dio festivala bili su uključeni studenti Nikolina Vidaković, Jelena Blašković Đurđević, Lorena Žunić, Ivona Maria Cvidrak, Jakov Lučenčić, Ana Matišić, Anja Lazar, Ivana Kovačević, Ana Kovačević, David Đorđijevski, Mateja Ištuk, Ivan Martinović i Laura Rupčić. Medijski pokrovitelj je Glas Slavonije.

Tanja Kvorka
Otvorenje festivala bit će u četvrtak, 20. listopada, u 11.30, na Akademiji za umjetnost i kulturu

Možda ste propustili...

TRI KONCERTA BIT ĆE ODRŽANA OD 26. DO 28. SVIBNJA

Kreću svibanjske glazbene večeri u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana