Zdravlje
DIVLJE TRAVE

Maslačak potiče tek, probavu i metabolizam
Objavljeno 3. listopada, 2022.
Maslačak raste uglavnom na livadama, posebice na onim svježe pokošenim, na poljima i u vrtovima. Maslačak je bogat gorkim materijama koje utječu i na njegov ukus. Mladi i tanki listovi blažeg su ukusa od onih velikih i čvrstih. Zalijevanjem se gorčina može ublažiti.

Gorki sastojci iz ove biljke potiču tek i metabolizam. Listovi su bogati kalijem, fosforom, magnezijem i vitaminom C. U korijenu se nalazi inulin, vlaknasta materija slična šećeru koji blagotvorno djeluje na crijevnu floru i probavu. Sitno narezan koristi se kao dodatak jelima. Izmiksajte maslačak u blenderu, pomiješajte ga s jogurtom ili kefirom i dobit ćete fantastičan osvježavajući napitak. Od cijele biljke može se napraviti i salata, od pupoljaka sirup, a korijen se može pripremiti kao povrće, ili ispržiti i koristi kao zamjena za kavu. Od sušenih listova možete skuhati čaj. J.Kn.
Možda ste propustili...