Mozaik
EUROPSKI SAVEZ SKLADATELJA I TEKSTOPISACA

Dodjela nagrada za filmsku glazbu prvi put u Hrvatskoj
Objavljeno 27. rujna, 2022.
Dodjela nagrada Camille održat će se ovoga tjedna u Hrvatskom domu, u Splitu, a danas, 27. rujna, saznat ćemo tko kući ide bogatiji za prestižni kipić zahvaljujući najboljim postignućima na području filmske glazbe. Događaj organizira ECSA - Europski savez skladatelja i tekstopisaca, uz potporu EU programa Kreativna Europa te u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje. Domaćini dodjela su Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Split. Ovogodišnje izdanje nagradit će skladatelje originalne glazbe za audiovizualna djela u tri kategorije: Najbolja filmska glazba, Najbolja glazba za dugometražni dokumentarni film i Najbolja originalna glazba za dramsku seriju. ECSA će također prepoznati rad još jednog skladatelja posebnom nagradom.

ECSA ima čast uručiti nagradu za životno djelo jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, a radio je na više od 40 filmova i 100 TV serija. Savez vjeruje kako višegodišnja sposobnost rada gospodina Kabilja u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe.

Tijekom ceremonije dodjele nagrada Studio orkestar glazbene snimateljske kuće FAME iz Sjeverne Makedonije uživo će izvesti izbor najboljih filmskih i TV glazbenih ostvarenja gospodina Kabilja.

Sastav međunarodnog žirija renomiranih skladatelja koji biraju najbolje djelo u svakoj kategoriji čine: Miriam Cutler (SAD), Victor Reyes (Španjolska), Tuomas Kantelinen (Finska) te Florencia di Concilio (Urugvaj, Francuska). Miriam Cutler, filmska skladateljica koja se pretežno bavi dokumentarnim filmom, triput je nominirana za nagradu Emmy, a svojom nazočnošću uveličat će dodjelu nagrada Camille u Splitu. U neslužbenom dijelu programa susrest će se s istaknutim hrvatskim filmskim skladateljima te s njima razmijeniti iskustva i najbolje prakse branše.

ECSA se sastoji od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja, a kojoj pripada i Hrvatsko društvo skladatelja. Zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce. T.K.
Možda ste propustili...

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBA

Advent u Zagrebu: Blagdanska radost i toplina

10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKIM ULICAMA IŠLA JE POVORKA UZ POZNATE PJESME

U Dublinu ispraćen Shane MacGowan

2

OBITELJ JE NA PRVOM MJESTU

Na Netflix uskoro stiže serija “The Brothers Sun” s Michelle Yeoh

3

10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"