Ekonomija
UPITNO POSLOVANJE PETROKEMIJE

Petir: Mineralna gnojiva treba uvrstiti na popis strateških robnih zaliha
Objavljeno 26. rujna, 2022.
Iz Petrokemije se pokriva 60 % hrvatskih poljoprivrednika za mineralnim gnojivima, kazao je državni tajnik Tugomir Majdak

Zbog energetskog šoka, volatilnosti energetskog tržišta, porasta cijene plina i nesigurnosti opskrbe plinom, koji je glavna sirovina i energent za proizvodnju mineralnih gnojiva, ali i prisutne netržišne konkurencije u nabavci mineralnih gnojiva koja se uvoze iz trećim zemalja, a pri tome ne udovoljavaju kriterijima kojima moraju udovoljiti gnojiva proizvedena u Uniji, poslovanje Petrokemije d.d., jedinog proizvođača mineralnih gnojiva u Republici Hrvatskoj, dovedeno je u pitanje.Rekao je to predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Davor Žmegač na sjednici Odbora za poljoprivredu održanoj sredinom prošlog tjedna zbog zabrinutosti vezanih uz osiguranje dovoljne količine mineralnih gnojiva po pristupačnim cijenama, koja su poljoprivrednicima potrebna za sjetvu, a raspravljalo se i o poslovanju i nastavku proizvodnje u Petrokemiji.

Racionalizacija


"U proteklom razdoblju Petrokemija je provela optimizaciju i racionalizaciju poslovanja, no bez potpore s državne i/ili europske razine, Petrokemija neće moći nastaviti proizvodnju, koja je obustavljena proljetos, te u tom smislu Republika Hrvatska, kao najveći pojedinačni vlasnik Petrokemije d.d., mora žurno kreirati model za nastavak proizvodnje mineralnih gnojiva", rečeno je na sjednici. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić rekao je kako je Petrokemija uz HEP najveći pojedinačni potrošač plina u Hrvatskoj i kako je Vlada RH u proteklom razdoblju aktivno sudjelovala u osiguranju održivosti poslovanja Petrokemije d.d. Kutina kroz dokapitalizaciju i restrukturiranje Petrokemije d.d.

Rekao je i da je dio sredstava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) s iznosom od 100 milijuna kuna, planiran za emisije CO2, kojim bi se trebalo smanjiti opterećenje koje Petrokemija d.d. ima u plaćanju emisija za stakleničke plinove, što će povećati njezinu konkurentnost. Milatić je rekao kako će se nakon novelacije Zakona o strateškim robnim zalihama, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede pristupiti izradi nove bilance, što bi moglo rezultirati uključivanjem mineralnih gnojiva u bilancu, ako se osiguraju tehničke mogućnosti za njihovo skladištenje.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako se iz Petrokemije pokriva 60 % potreba hrvatskih poljoprivrednika za mineralnim gnojivima. Prema podatcima kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede osigurane su dovoljne količine mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu, a Ministarstvo poljoprivrede je kroz potporu male vrijednosti osiguralo 200 milijuna kuna za nabavu mineralnih gnojiva, dok je oko 1 milijardu kuna osigurano u novom paketu pomoći za poljoprivrednike i ribare.

"Petrokemija je jedina tvornica mineralnih gnojiva u Hrvatskoj i ujedno naša najveća kemijska industrija koja zapošljava 1300 radnika i čiji je utjecaj više od 25 % na lokalni i regionalni proračun", rekla je Marijana Petir, te dodala kako poremećaji na tržištu, rat u Ukrajini, vrtoglavi rast cijene plina, 50 -300 % rast cijene mineralnih gnojiva, ali i 176 000 hrvatskih poljoprivrednika kojima su gnojiva potrebna za proizvodnju, zahtijevaju pronalaženje rješenja.

Pomoć Vlade RH


Upitala je predstavnike ministarstava hoće li hrvatski poljoprivrednici imati dovoljno mineralnih gnojiva po priuštivim cijenama za sjetvu jer je to preduvjet za očekivane prinose te nije li dugoročno ipak bolje pronaći model za potporu nastavku proizvodnje u Petrokemiji d.d., umjesto da ovisimo o uvozu. Podsjetila je Petir i na paket pomoći Vlade RH vrijedan 21 milijardu kuna, kojim je Vlada pokazala širinu i socijalnu osjetljivost, no dodala je kako je važno na europskoj razini s drugim državama članicama zatražiti donošenje mjera kojima bi se olakšalo poslovanje tvrtki koje su od strateškog interesa, a nisu obuhvaćene nacionalnim paketima pomoći, kao što je Petrokemija. Rekla je da trebalo izmijeniti Zakon i mineralna gnojiva uvrstiti na popis strateških robnih zaliha te na taj način osigurati dovoljno mineralnih gnojiva našim poljoprivrednicima, a Petrokemiji omogućiti da premosti ovo teško razdoblje.

Nikša Vukas složio se je s predsjednicom Petir kako je nastavak poslovanja Petrokemije d.d. strateški nacionalni interes, no u očitovanjima nadležnih ministarstava, kako je rekao, ne vidi se volja za nastavak proizvodnje mineralnih gnojiva, pa bi u tom smislu Republika Hrvatska, kao pojedinačni vlasnik Petrokemije, ali i vlasnik INE, trebala ponuditi odgovarajuća rješenja. Ružica Vukovac izrazila je bojazan kako bi posljedice prestanka proizvodnje u Petrokemiji najviše mogli osjetiti poljoprivrednici i upitala je za iskustva drugih država.

Zdenka Rupčić
Potpore tvrtkama za proizvodnju
Predsjednica odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir predložila je, a članovi Odbora jednoglasno usvojili, preporuku kojom Odbor za poljoprivredu poziva nadležna tijela na osiguranje preduvjeta za opskrbu hrvatskih poljoprivrednika dostatnim količinama mineralnih gnojiva po priuštivim cijenama kako bi se pripremili za sjetvu, te svojim aktivnostima poduprli održivost poljoprivredne proizvodnje i sigurnost opskrbe hranom. Usvojen je i prijedlog da Odbor od Europske komisije zatraži potpore europskim tvrtkama za proizvodnju mineralnih gnojiva radi postizanja održivosti poljoprivredne proizvodnje.

Alternativni izvori
Stipan Šašlin postavio je upit o alternativnim izvorima plina preko kojih bi se mogla opskrbljivati Petrokemija, Ivana Posavec Krivec upozorila je na negativan utjecaj gašenja proizvodnje. Goran Ivanović naveo je da su veći proizvođači gnojiva u Europi zaustavili svoje proizvodnje.

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede osigurano je dovoljno mineralnih gnojiva za jesensku sjetvu

Možda ste propustili...

NAJVIŠE PORASLA PRODAJA ENERGIJE

Promet industrije u rujnu veći za gotovo 25 posto

NA SKUPŠTINI DRUŠTVA AGRONOMA OSIJEK IZABRANO NOVO/STARO VODSTVO

Predsjednik u novom mandatu Romeo Jukić

POJAČATI VINSKU PREPOZNATLJIVOST

Podunavlje može biti hrvatski Bordeaux

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJVIŠE PORASLA PRODAJA ENERGIJE

Promet industrije u rujnu veći za gotovo 25 posto

2

NA SKUPŠTINI DRUŠTVA AGRONOMA OSIJEK IZABRANO NOVO/STARO VODSTVO

Predsjednik u novom mandatu Romeo Jukić

3

POJAČATI VINSKU PREPOZNATLJIVOST

Podunavlje može biti hrvatski Bordeaux