Mozaik
30 GODINA HRVATSKE GLAZBENE UNIJE

Priznanja za Najbolje hrvatske tamburaše i grupu Opća opasnost
Objavljeno 24. rujna, 2022.
Za 40 godina kontinuiranog rada nagrađena je i grupa Plava trava zabrava, koja je zabilježila velike međunarodne uspjehe

U velikoj dvorani Tvornice kulture u Zagrebu održana je svečana proslava triju desetljeća djelovanja Hrvatske glazbene unije. Tom su prilikom uručena posebna priznanja: za 40 godina kontinuiranog rada grupi Plava trava zaborava, 35 godina karijere Najboljim hrvatskim tamburašima i za 30 godina postojanja grupi Opća opasnost.Osigurava sredstva


U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije, Gorana Ivanovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, te drugih uglednika, predstavnika gradova i županija, kao i mnogobrojnih glazbenika, program je otvorio inspirativan nastup veterana Stjepana Jimmyja Stanića, najstarijeg aktivnog člana Hrvatske glazbene unije i ujedno sudionika Osnivačke skupštine Hrvatske glazbene unije prije 30 godina.

Prisutnima se potom obratio prvi predsjednik HGU-a, Paolo Sfeci, koji je podsjetio na pionirske dane osnivanja sindikata glazbenika, okolnosti u kojima je organizacija nastala, izazova koje je trebalo svladati, kao i ciljeve i misiju HGU-a, a to je unaprjeđivanje društvenog položaja i uvjeta života glazbenika u hrvatskom društvu. U tom je smislu posebno istaknuto osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu izvođačka prava (HUZIP) 1994., koja je jedino ovlašteno tijelo za prikupljanje tzv. sekundarnih izvođačkih naknada od javnog priopćavanja, što glazbenicima svake godine osigurava određena sredstva kao naknadu za korištenje njihovih izvedbi u elektroničkim medijima i javnim prostorima.

Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a u prošla dva mandata, a danas predsjednik Glavnog odbora HGU-a, informirao je prisutne o velikim izazovima koje je HGU prolazio posljednjih godina u nastojanju osiguravanja što kvalitetnije podrške svojim članovima u doba pandemije, kao i trud članova svih tijela HGU-a u borbama za unaprjeđivanje odnosa glazbenika izvođača u procesima digitalizacije glazbene industrije. Osim toga, naglasio je snagu i nužnost timskog rada i djelovanja unutar organizacije kako bi se odgovorilo na kratkoročne specifične probleme, ali i istovremeno nastavilo ostvarivati strateške ciljeve organizacije.

Novi predsjednik Hrvatske glazbene unije, Dražen Baljak, kratko je izvijestio o izazovima pred organizacijom. Posebice je istaknuo otvaranje novog poglavlja djelovanja u potpori i osnaživanju potencijala za izlazak hrvatskih glazbenika na strana tržišta, te ujedno nastojanja za nalaženje harmoničnog i balansiranog rješenja s kojim će izvođači moći kvalitetnije participirati u prometu ostvarenom digitalnom distribucijom snimaka na kojima se zapisali svoje kreacije.

Plava trava zabrava postoji od 1982. kao osmeročlani sastav koji svira tzv. country & western glazbu i sve srodne smjerove u tom glazbenom izričaju. Svirali su do 140 koncerata godišnje, a ponekad bi to bilo i 170. Nastupali su po cijeloj Europi. To su bili nastupi na velikim koncertima, s 5000 - 10.000 posjetitelja, gdje su nastupale i velike svjetske zvijezde C&W glazbe. Godine 1998. uvršteni su u svjetsku enciklopediju C&W glazbe koju izdaje Virgin. Iste su godine nizozemska C&W federacija proglasila ih je trećim najatraktivnijim "live actom" od svih svjetskih izvođača. Priznanje je dodijelio dugogodišnji član Glavnog odbora HGU-a, dobitnik nagrade Status za umijeće muziciranja, Marijan Brkić Brk.

Najbolji hrvatski tamburaši, jedan od najznačajnijih tamburaških sastava u Hrvatskoj, svoj glazbeni uspon, tada pod imenom Zlatni dukati, započeli su 1. srpnja 1987. odlukom svih članova o profesionalnom bavljenju tamburaškom glazbom. Od tada do danas prošlo je 35 godina njihova rada, 30-ak snimljenih albuma i više od 300 pjesama, glazbenom nagradom Porin nagrađeni su sedam puta, imali su mnogobrojne nastupe diljem Hrvatske i svijeta, na koncertima i festivalima, i dobili mnogobrojne nagrade na njima… Ove godine obilježavaju 35 godina rada velikim koncertom u Lisinskom u listopadu. Priznanje im je dodijelio Vladimir Kočiš Zec.

Počast Robiću


U ratom zahvaćenoj Županji, gradu s najdužom općom opasnosti u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata (1261 dan), nastao je bend simbolična imena - Opća opasnost. Osnovali su ga 1992. Slaven Živanović - Žiža, Pero Galić, Igor Kolić, Silvio Soljačić, Ivan Nol i Eugen Nemet, kojeg nešto poslije zamjenjuje Ranko Šlibar. Prvi službeni nastup sviraju 1992. na gitarijadi u Gradištu (mjestu kraj Županje). Kako je bend nastao u vrijeme ekspanzije domoljubnih pjesama, prvi su zabilježeni snimci na njihovu demoalbumu pretežito domoljubne pjesme, na kojem je, zanimljivo, i prva, akustična, verzija pjesme "Jednom kad noć", do danas iznimno za bend važnog autora Marija Vestića. Iza njih je šest studijskih albuma, tri koncertna live izdanja, četiri kompilacije, sedam nominacija te jedan Porin i dvije Cesarice. Tu je i mnoštvo festivalskih, radijskih, diskografskih i raznih drugih nagrada, ali i puno prijeđenih kilometara. Priznanje je uručila Zdenka Kovačiček.

Program je vodila Martina Validžić, a svojim su nastupima svečanost oplemenili Neno Belan, Najbolji hrvatski tamburaši, klapa Sebenico i Goran Karan. Program je završen odavanjem posebne počasti prvom počasnom predsjedniku HGU-a, legendarnom Ivi Robiću, izvedbom potpurija njegovih najvećih hitova u interpretaciji Marka Tolje i njegova big banda.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

SLIK U GALERIJSKOM PROSTORU ZAVIČAJNOG MUZEJA

Slatinski je likovni klub predstavio 49 radova svojih dvanaest članova

REDATELJ BAZ LUHRMANN IMA SJAJNU IDEJU

Objavit će nastupe uživo Austina Butlera iz "Elvisa"

ŠOKIRAN NJEMAČKI VATROGASAC

Dobio račun za grijanje od 1,6 mil. eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAVOR DEDIĆ, OSJEČKI GLAZBENI SASTAV NOJAZZ BAND

Veže nas prijateljstvo, a zajednička nam je ljubav prema glazbi

2

ADVENT ZAGREB ISPUNJEN RADOŠĆU

Vrijeme radosti, darivanja i ljubavi

3

SLIK U GALERIJSKOM PROSTORU ZAVIČAJNOG MUZEJA

Slatinski je likovni klub predstavio 49 radova svojih dvanaest članova