Novosti
NASTAVLJEN REKORDAN RAST CIJENA

Inflacija dvoznamenkasta, hrana najviše poskupjela
Objavljeno 17. rujna, 2022.
Analitičari: Cijene bi mogle početi padati nakon završetka turističke sezone

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu za 12,3 posto u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke. Ovo je već četvrti mjesec zaredom kako rast cijena bilježi dvoznamenkaste stope, a drugi mjesec zaredom je na najvišoj razini.Stagnacija


U odnosu prema srpnju ove godine cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječno su više 0,1 posto, a u godišnjem su prosjeku više 7,8 posto, kažu podatci DZS-a.

Takve su brojke posljedica rasta cijena hrane i pića te goriva. Za razliku od ovogodišnjeg srpnja, kada je najveći porast potrošačkih cijena zabilježen u prijevozu (19,2 posto), u kolovozu je prosječno najveći porast ostvaren u skupinama hrana i bezalkoholna pića, za 19,2 posto, a skupina prijevoz zabilježila je rast od 14,1 posto i treća je po zabilježenom porastu cijena. Naime, iza hrane i bezalkoholnih pića najveći rast bilježe cijene u sektoru restorani i hoteli, za 17,6 posto. Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva poskupjeli su za 15,3 posto, a stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva 10,5 posto. Ispod 10 posto rasta cijena su sektori rekreacija i kultura (9,4 posto), razna dobra i usluge (8,1 posto) te odjeća i obuća, koji su skuplji 6,4 posto.

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da podatci DZS-a govore kako su vrlo slične cijene bile u srpnju i lipnju ove godine i da inflacija stagnira, odnosno - cijene više ne rastu.

"Visokim cijenama u ljetnom razdoblju, prije svega, pridonijele su cijene energenata, ali vidimo da su se i tu cijene stabilizirale. Osim, naravno, plina, za koji ćemo više znati u jesen, odnosno kako će on utjecati na rast cijena. Vidimo unutarnje pokretače rasta cijena, a to je prije svega turistički sektor, koji je ove godine doživio neočekivani rast potražnje. Zbog niza okolnosti turisti iz zemalja srednje Europe odlučili su doći u Hrvatsku, što je prouzročilo veliku potražnju i cijene su bile jako visoke", kaže Novotny i dodaje da će cijene svih tih proizvoda koji ulaze u paket mjerenja potrošačkih cijena pasti nakon završetka turističke sezone.

Novotny ističe kako, za razliku od jadranskog dijela Hrvatske, u Slavoniji i Osijeku cijene nisu tako dramatično u rastu. "Možda je nekim artiklima dnevne potrošnje narasla cijena, kao što je ulje, kojega nemamo dovoljno na tržištu. Vidimo stagnaciju cijena i vjerojatno usporavanje inflacije, jer je prvi val ipak prošao", tvrdi naš sugovornik. Smatra kako postoji opasnost da Vlada sa svojim mjerama izazove novi rast cijena.

Izbjeći recesiju


"Ove Vladine mjere zapravo povećavaju potražnju, što utječe na cijene. Vidimo da već nema nekih proizvoda, a to će utjecati i na cijene, jer Vlada neće moći vječno držati ograničene cijene", kaže on. Novotny zaključuje kako nema ubrzavanja, ali još uvijek nema niti usporavanja inflacije, koje se može očekivati kada završi turistička sezona jer će cijene tada početi polako padati.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca su, komentirajući najnovije podatke o inflaciji, istaknuli kako će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva želi li se izbjeći pad ekonomske aktivnosti i recesija. Poslodavci primjećuju da je rast potrošačkih cijena u kolovozu dijelom ublažen ograničavanjem cijena goriva za osobna prijevozna sredstva, a Vladin jesenski paket mjera trebao bi ublažiti rast cijena za potrošače u mjesecima koji slijede. Međutim, i dalje se, kažu poslodavci, očekuje da će na godišnjoj razini stopa rasta potrošačkih cijena biti dvoznamenkasta, a izraženije usporavanje očekuje se tek u drugom dijelu iduće godine.

"To znači da će biti potrebna prilagodba poslovanja u svim segmentima gospodarstva u nadolazećem razdoblju ako se želi izbjeći pad ekonomske aktivnosti i posljedična recesija", istaknuli su iz HUP-a.

Smatraju da je Vladin paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata dobrodošla pomoć, iako u ovom trenutku nedostatna za mnoge dijelove gospodarstva. "Samo manji dio tog paketa usmjeren je poduzetnicima, a i dalje pažljivo pratimo utjecaj mjere ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica, koji može izazvati poremećaje na tržištima", kažu poslodavci.

Tomislav Prusina
PROBLEM RASTUĆE INFLACIJE U NJEMAČKOJ
Ekonomski stručnjak Damir Novotny kaže da se vidi i usporavanje prvog vala inflacije u SAD-u, što će se, prema njegovu mišljenju, vjerojatno vrlo brzo preliti i u Zapadnu Europu. “Njemačka još uvijek ima tu rastuću inflaciju, što govori da su cijene još uvijek u porastu, zbog plina kao energenta kojim se koriste. Znamo da cijene plina rastu, a oni se, nakon što su ugasili nuklearke i elektrane na ugljen, 30 posto njime koriste za proizvodnju električne energije. Imaju velikih problema s izvorima energije i naravno da to utječe i na rast drugih cijena. Ti su se troškovi prelili na potrošačke cijene”, napominje Novotny.

Možda ste propustili...

ODANA POČAST ŽRTVAMA VELEPROMETA I OVČARE

Pronalazak nestalih je i dalje prioritet Hrvatske

SASLUŠANJE PRED EUROPSKIM PARLAMENTOM

Terezija Gras u užem izboru za vrh Frontexa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana