Regija
ZAVRŠENE FOLKLORNE VEČERI, ŽUPANIJSKA SMOTRA FOLKLORA

Najbolja “Šokadija” Stari Mikanovci
Objavljeno 16. rujna, 2022.

Na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni u pet dana na Folklornim večerima predstavilo se 40-ak KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije, od kojih 16 u natjecateljskom dijelu. Stručno je povjerenstvo KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca, koji je izveo običaj žetve, proglasilo pobjednikom Županijske smotre folklora 57. Vinkovačkih jeseni. Na drugom je mjestu KUD "Slavko Janković" iz Šiškovaca, a treći su folkloraši KUD-a "Josip Kozarac" Štitar. Najveća nagrada pobjednicima, osim prestižne titule, bit će službeno predstavljanje najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama sljedećih godinu dana u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Naš posao nije nimalo jednostavan, on je vrlo zahtjevan. Osim mene, tu su moji kolege Marinko Blažinkov, koji prati glazbu i pjevanje, te Nenad Sudar, koji prati igranje, odnosno ples i pjevanje. Neke se grupe pripremaju tijekom cijele godine, a neke pred natjecanje. Vinkovačke jeseni svakako su kruna njihovih nastupa – kaže etnologinja, mr. Ljubica Gligorević, članica ocjenjivačkog povjerenstva, dodajući kako je pri odijevanju važna skladnost izvornog ili rekonstruiranog tradicijskog ruha, ali treba pripadati istom stilu i vremenu, da je primijenjeno tradicijsko češljanje, te da su nakit, pokrivala glave i obuća u skladu s ruhom. I ne treba biti previše šminkanja, jer točno se zna način na koji se to izvodi.

Kod plesa je od iznimne važnosti točnost i izvornost koraka i kola, bez ubačenih koreografskih figura koje nisu prilagođene, jer se na Folklorim večerima poglavito cijene običaji iz prošlosti. M.F.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKUPLJANJE NIJE ZAVRŠENO

Urod podbacio, ali je
kvaliteta žira vrlo dobra

2

DOBILI POTPORU VLADE I SVE DOZVOLE

U obnovu idu vrtić i zgrada NK Mladost

3

AKCIJA JE HUMANITARNOG KARAKTERA

Srednjoškolci prodavali proizvode koje su u školi sami izradili