Dome slatki dome
VRT UKRASNO GRMLJE I DRVEĆE

Redovitom rezidbom grm zadržava oblik
Objavljeno 15. rujna, 2022.
Kod grmova poput tuje i pačempresa ne provodimo drastične mjere orezivanja, već samo redovito šišanje
Orezivanje prema potrebi
Grmovi šimšira, tise, lovorvišnje, božikovine, fotinije, ovisno o tome koliko su se razgranali, trebaju orezivanje prema potrebi. Grm se prorjeđuje i šiša. Kod crnogoričnih grmova ne provodimo drastične mjere, već samo redovito šišanje.
 
 
Cvatu na mladim grančicama
Grmove koji cvatu ljeti poput budleje, žutike, ligistruma, hibiskusa možemo rezati nakon cvatnje, ali i kasnije. Oni cvjetove stvaraju na mladim grančicama tekuće sezone, pa ih ne treba orezivati u proljeće.
 
 
Temeljito rezanje sve do tla
Ponekad je ostarjele neuredne biljke koje slabo cvatu najbolje temeljito odrezati sve do tla. To je najbolje učiniti u vrijeme mirovanja vegetacije. Temeljitim rezom koji obavimo u proljeće ćemo potaknuti rast novih, posve mladih grana.
 
 
Prema potrebi više puta u sezoni
Šišanje grmova provodimo više puta tijekom sezone, prema potrebi. To činimo kad želimo održavati pravilne oblike i uredne živice. Prvo orezivanje obavljamo u proljeće, potom ponovno ljeti kad izgube željeni oblik. Ako je potreban jači rez, to je bolje učiniti potkraj zime ili prije početka vegetacije.
 
Optimalan rast i cvatnja te stvaranje plodova
Kako bismo omogućili optimalan rast i cvatnju te kasnije stvaranje plodova, orezivanje moramo obaviti u određenome razdoblju. Da bi ukrasno grmlje i drveće djelovalo lijepo, potrebno ga je održavati, a ako neko vrijeme nije održavano, potrebno ga je rezidbom i gnojidbom obnoviti. Nakon toga nužno je svake godine u pravo vrijeme obaviti rezidbu kako bi se održavao željeni oblik određenog drveta ili grma i kako bi se potaknulo biljku da bolje cvate i eventualno stvara više plodova koji također mogu biti vrlo dekorativni. Osim toga, rezidbom prorjeđujemo preguste grmove te uklanjamo suhe i bolesne grane koje su izvor bolesti i štetnika, pa tako održavamo drveće i grmlje u vrtu zdravim.
 
 
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

IZLOŽBE PASA SLAVONIJA DOG SHOWS 2023

Osječke izložbe svake su godine sve bolje

SEDUMA IMA MNOGO VRSTA

Vrlo otporna biljka za početnike

IAKO BOJE DOBRO PRIANJAJU

Pripremite zidove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: NOVA VRSTA KOMFORA

Topao stil bez suvišnih detalja

2

STANOVANJE: MODERNE KUPAONICE

Pomno projektirajte kako biste čistili manje

3

IZLOŽBE PASA SLAVONIJA DOG SHOWS 2023

Osječke izložbe svake su godine sve bolje