Regija
BARANJSKI TURISTIČKI BROJ 1

U Karancu ove godine gotovo 5000 noćenja
Objavljeno 10. rujna, 2022.
Za posjetiteljsko-interpretacijski centar, koji će biti gotov za dvije godine, država osigurala tri i pol milijuna kuna
KARANAC - Karanac se, nema sumnje, etablirao kao lokomotiva turističkog razvoja Baranje.

Jedna je od nekoliko destinacija zbog kojih je regija između Dunava, Drave i Mađarske itekako važan kamenčić u kontinentalnom turističkom mozaiku Lijepe Naše, čemu u prilog idu i brojke iz eVisitora koje nedvosmisleno pokazuju da će do kraja godine biti srušen rekord iz 2019. U prvoj polovini ove godine, naime, ostvareno je 10-ak tisuća dolazaka i dvostruko više noćenja, a brojke su do jučerašnjeg dana znatno veće. Od ukupnog broja, Karanac s početkom rujna bilježi nešto više od 3000 dolazaka i gotovo 5000 noćenja. Najviše je domaćih gostiju (1500 dolazaka i 2617 noćenja). Zanimljivo je da je Karanac upoznao i veliki broj državljana SAD-a. U osam mjeseci u to su etnoselo stigla 993 Amerikanca, koja su ostvarila 1015 noćenja. Riječ je o gostima s kruzer-tura. Osim njih, više od stotinu dolazaka ostvarili su još Mađari (158 noćenja) i Poljaci (131 noćenje), a Nijemci su 282 puta birali neki od karanačkih smještanih kapaciteta, uz tek nešto manji broj dolazaka. U seoskoj tišini uživali su još Slovenci, Srbi, Bošnjaci, Nizozemci, Danci, Rumunji, Česi, Slovaci, Talijani, Portugalci, Crnogorci…, ali i Južnoafrikanci, Letonci, Meksikanci, Francuzi i drugi.

- Iz svega se može zaključiti kako je Karanac ne samo među vodećima u Baranji nego i u županiji, a može se reći i šire. To je dokaz da tamošnji turistički djelatnici ne sjede prekriženih ruku. Moram istaknuti i kako su u najavi novi smještajni kapaciteti - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje. U ovom trenutku u selu su evidentirana 152 ležaja u 71 smještajnoj jedinici. Najviše ih je u sobama i apartmanima "Tri mudraca", "Kod Baje", "Ivici i Marici" te seoskom i turističkom gospodarstvu Sklepić. Da je Karanac turistički brend prepoznala je i Općina Kneževi Vinogradi. To je samo jedan od razloga što je proteklih godina u to selo uloženo oko 40 milijuna kuna (kanalizacija, infrastruktura…), a do kraja godine trebala bi krenuti realizacija još jednog višemilijunskog projekta - posjetiteljsko-interpretacijskog centra, prekoputa Baranjske kuće.

- Općina je izradila projektnu dokumentaciju, ishođena je građevinska dozvola, projekt je nominiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a nedavno je stigla njihova pozitivna odluka. Općini je, dakle, odobreno 3,5 milijuna kuna - priča načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, naglašavajući kako, s obzirom na porast cijena, procjenjuju da će ukupna investicija koštati 4,5 milijuna kuna. Budući da je Općinsko vijeće donijelo odluku o početku gradnje, vrlo brzo će biti raspisana javna nabava za najpovoljnijeg izvođača radova, a kraj radova očekuje se u roku od dvije godine od njihova početka. Kramarić ga uspoređuje s nešto modificiranim belomanastirskim Etnološkim centrom baranjske baštine. Ivica Getto
Informacije, suveniri, kongresna dvorana...
’’Budući centar trebao bi imati funkciju svojevrsne početne točke, na kojoj će posjetitelji dobiti informacije o općini, Baranji i Osječko-baranjskoj županiji, gdje će se moći upoznati s regijom u koju su stigli i kupiti pokoji suvenir u suvenirnici ili autohtoni proizvod u budućoj trgovini’’, kaže Kramarić. Tamo je planirana i kongresna dvorana te pozornica u dvorištu. Na približno 4000 četvornih metara prostora iza objekta u idućoj je fazi planirana izgradnja parkirališta koje je gorući problem, kako za autobuse tako i za osobna vozila.

Vedran Kramarić

načelnik općine

Općina je izradila projektnu dokumentaciju za centar, ishođena je građevinska dozvola, projekt je nominiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a nedavno je stigla pozitivna odluka.

Možda ste propustili...

RUŽIČKINA KUĆA U VUKOVARU DOBILA DVA NOVA SADRŽAJA

Otvorili robotički kabinet i Znanstveni escape room

PREMA PODATCIMA MINISTARSTVA ZA 2021.

Županja prvi grad VSŽ-a po razvrstavanju otpada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba

2

ISPORUKA DRVA OVISI O KAPACITETIMA IZRADE

Nikad veća navala na ogrjevno drvo

3

ZBOG OSJETNOG PADA BROJA STANOVNIKA

Lokalni proračuni gube znatan dio prihoda državne pomoći?