Dome slatki dome
OBLIKOVANJE I FUNKCIONALNOST

Kuhinja je prostor za jelo, ali i druženje
Objavljeno 8. rujna, 2022.
U trendovskoj kuhinji svaki se uređaj može kontrolirati i daljinskim upravljačem

Veza korisnika i kućanskih uređaja produbljuje se, pa priprema jela postaje i prilika za društvenu interakciju. Tijekom kuhanja moguće je dijeliti recepte i komentare na društvenim mrežama. Kuhinje postaju prostori za iskazivanje emocija i raspoloženja, potvrđujući činjenicu da je suvremena kuhinja dominantan dio doma.Ergonomski


Način života nužno utječe na oblikovanje i funkcionalnost prostora, pa tako i na prostor kuhinje. Od izoliranog i zatvorenog prostora u prošlom stoljeću, kuhinja postaje prostor druženja, jela i komunikacije s ostatkom svijeta, ona je funkcionalna, ergonomska, dinamična i otvorena. Modularnim elementima kuhinja se povezuje s dnevnim traktom, stvarajući interakciju dvaju prostora u kome se odvija kuhanje, druženje, ali i rad. Ergonomija je izražena kroz prostrane i praktične elemente namještaja koji se lako koriste i pružaju mogućnost dobre unutarnje organizacije. Materijali suvremene kuhinje pružaju osjećaj ugode, opuštenosti i ravnoteže s prirodom. To je prije svega prirodni kamen, drvo te metal. Odlika ovih materijala je i praktično održavanje i trajnost. Uz ove se materijale kombiniraju trendovski zeleni i ljubičasti tonovi, ali i bazni poput sive, nijansi kave ili toplobijele. Odlika je trendovske kuhinje da je svaki uređaj kontroliran daljinskim upravljačem, a veže se na aplikaciju kojom se pojednostavljuje upravljanje ili stvara veza s ostalim uređajima u okruženju.

Kvaliteta


Kuhinjski uređaji omogućuju kuhanje istim tehnikama i kvalitetom kao u vrhunskim restoranima. Najnoviji uređaji čuvaju kvalitetu namirnica - boju, okus, miris, reguliraju temperaturu i vlažnost. Puno drvo u kuhinji daje dojam tople atmosfere i prirodnog ugođaja. Pogodno je za sve vrste elemenata kuhinje, kao i za stolove i stolice. Drvo u kuhinji je otporno, izdržljivo i lako se čisti. Masivne radne ploče su također cijenjene zbog jednostavnog održavanja. Drvo ima otvorene pore, a njegova prirodna kiselost kontrolira količinu bakterija, pa su ove površine odlične za pripremu hrane.
 
Jasminka Knežević
Održivo i zabavno
Kuhinja postaje prostor društvene komunikacije, ali i komunikacije čovjeka i uređaja te uređaja međusobno. Ovaj vrlo važni segment čini kuhinju osobitim dijelom doma, a svojom kompleksnošću nadmašuje sve ostale prostore. Pametna kuhinja sastavni je dio pametnog doma. Ona osigurava učinkovitost, kontrolu potrošnje, održivost, ali i zabavu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTEDNJA JE POSTALA STIL ŽIVOTA

Kvaliteta uvijek najbolji odabir

2

POTREBNA MU JE DOBRA ZAŠTITA OD ZIME

Limun ne podnosi hladnoću i mraz

3

VLAGA U KUPAONICI

Materijal je važan pri odabiru namještaja