Kultura
13. DANI LUKE BOTIĆA

U Đakovu i Kaštelima okuplja se šezdesetak sudionika iz 4 zemlje
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Na programu su i okrugli stolovi o temi Zadarskih studentskih formacija Luke Botića te 170. obljetnice doseljenja u Đakovo

Prije 170 godina u Đakovo je na poziv biskupa Strossmayera došao i tu ostao Luka Botić (Split 1830. - Đakovo 1863.), hrvatski romantičarski pjesnik i političar, a njemu u spomen održava se tradicionalna kulturna manifestacija 13. Dani Luke Botića, i to od 18. do 22. kolovoza u Kaštelima i Đakovu.Panonski slikar


Manifestacija nadahnuta Botićevim životnim i stvaralačkim tragovima na poseban način povezuje hrvatski jug i sjever te hrvatske umjetnike i znanstvenike iz Hrvatske i izvan nje.

- Manifestacija u Kaštelima započinje u Dvorcu Vitturi, a završava na Botićev smrtni dan u Đakovu, 22. kolovoza. Organizatori su Đakovački kulturni krug i Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići iz Kaštela, a suorganizatori pojedinih događanja su Spomen-muzej biskupa Strossmayera Đakovo, Brodski kulturni krug iz Slavonskog Broda, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica (Srbija), Panonski institut Pinkovac (Austrija), Rock-klub King Đakovo i Acumen Zagreb. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela. Okupit će 60-ak sudionika iz RH, BiH, Austrije i Mađarske. Održat će se 15 programa, ponajprije dva okrugla stola o temi Zadarskih studentskih formacija Luke Botića te 170. obljetnice od Botićeva doseljenja u Đakovo, koji će iznijeti nova saznanja i nova tumačenje života i djela ovog velikog hrvatskog romantičarskog pjesnika i političara. U skladu s botićevskom koncepcijom kulturnog povezivanja Dalmacije i Slavonije, u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera 22. kolovoza bit će otvorena izložba Zdravka Ćosića Mediteranski motivi panonskog slikara, koja će pokazati kako je jedan tipičan akademski panonski slikar doživljavao Mediteran - kaže u ime Đakovačkog kulturnog kruga prof. Mirko Ćurić.

U Rock-klubu King u Đakovu 21. kolovoza, nakon uvodne pjesme Luke Botića Tri muke bjeguncima, predstavit će se šest pjesnika i pjesnikinja s novim pjesničkim zbirkama objavljenim u proteklih godinu dana, a u glazbenom programu nastupit će BestMan band iz Đakova. Dvadesetak pjesnika i pjesnikinja sudjelovat će u programu Pjesničke posvete Luki Botiću te će čitati svoje stihove. Publika će potom izabrati troje najboljih kojima će se dodijeliti Priznanja Dana Luke Botića za 2022. godinu.

Završni dan


Prema Ćurićevim riječima, programski najbogatiji je završni dan manifestacije koje počinje na Botićevu grobu gdje će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće. U Kući Reichsmann održat će se okrugli stol posvećen Botićevim zadarskim studentskim danima. Predstavit će se potom književni opus zadarskog umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića, čime će se nastaviti po Botiću započete veze, a Robert Hajszan iz Austrije predstavit će prvi Panonski katalog, koji izdaje Panonski institut iz Pinkovca. Završni program posvećen je predstavljanju novoga romana Božice Brkan "Privremeno neuporabljivo" (Acumen, Zagreb 2022.).

Dane Luke Botića i ove godine prati Časopis Botić/Zbornik Dana Luke Botića, koji u svom šestom izdanju donosi oko 220 stranica različitih tekstova. Teme broja su dvije obljetnice: 125 godina smrti Ilije Okrugića Srijemca i 170. obljetnica dolaska Luke Botića u Đakovo, a valja izdvojiti i tematski blok posvećen ove godine preminulom Josipu Paladi (Marina kod Trogira 1835. - Prigorje Brdovečko 2012.), dugogodišnjem suradniku Dana Luke Botića, koji je kao malo koji hrvatski književnik biografijom i djelom povezao sve hrvatske krajeve. Osim Zbornika, manifestacija će objaviti katalog izložbe slika Zdravka Ćosića.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U MUZEJU VUČEDOLSKE KULTURE U VUKOVARU

“Horizont - vučedolski misterij” izveli Brevis i Ženski zbor AUK-a

2

KREĆE NOVA SEZONA “ART A LA CARTE”

Španjolski umjetnik Ramón Gener: Opera je svijet vrijedan življenja!

3

IZLOŽBA U ZAGREBAČKOJ GALERIJI AMZ

“Divne stvari” u Dolini kraljeva