Ekonomija
FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.

Cijene hrane znatno su pale u srpnju na mjesečnoj razini, posebice pšenice i biljnog ulja, pokazuju najnoviji podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda (UN), a razlozi za to su ponajprije ukrajinsko-ruski sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora te bolja od očekivanja žetva na sjevernoj polutki.No FAO je izvijestio da, iako je pad cijena hrane "s vrlo visokih razina dobrodošao", postoje određene sumnje oko toga hoće li te dobre vijesti potrajati.

"Mnoge neizvjesnosti ostaju, uključujući visoke cijene gnojiva koje mogu utjecati na buduće izglede za proizvodnju i život poljoprivrednika, sumorne globalne gospodarske izglede i valutna kretanja, što sve ozbiljno utječe na globalnu prehrambenu sigurnost", naveo je glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene globalnih cijena košarice prehrambenih proizvoda, pao je u srpnju za 8,6 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu. Ubrzao je tako pad, nakon što je u lipnju na mjesečnoj razini oslabio za 2,3 posto. Ipak, na godišnjoj razini taj je indeks u srpnju i dalje bio 13,1 posto viši nego u istom mjesecu 2021.

Cijene hrane mogle bi i dalje padati, sudeći po kretanju terminskih cijena. Naime, cijene terminskih ugovora za pšenicu, soju, šećer i kukuruz spustile su se s rekordnih razina ostvarenih u ožujku, te su sada na razini onih s početka 2022. Primjerice, pšenicom se u petak trgovalo po 775,75 dolara za bušel, što je znatan pad u usporedbi s ožujkom, kada je cijena iznosila 1294 dolara - najviše u posljednjih 12 godina. U siječnju je, pak, cijena pšenice bila oko 758 dolara.Analitičari ističu da je padu cijena hrane kumovala kombinacija ponude i potražnje, prije svega sporazum Ukrajine i Rusije o nastavku izvoza žitarica preko Crnog mora, bolji od očekivanog urod, globalno gospodarsko usporavanje i jaki američki dolar.Direktor tržišta, trgovine i institucija pri Međunarodnom institutu za istraživanje prehrambenih mjera Rob Vos upozorava pritom na najavu da će SAD i Australija ove godine imati izvrsnu žetvu pšenice, što će poboljšati opskrbu.Viši tečaj američkog dolara također snižava cijene osnovnih proizvoda jer su cijene tih roba izražene u američkoj valuti, rekao je Vos, pojasnivši da trgovci traže niže nominalne cijene robe kad je dolar skup. Dio razloga zašto su cijene osnovne hrane pojeftinile je i taj što trgovci i kupci u njihove cijene uračunavaju strah od recesije, navode analitičari. FAO-ov indeks pokazao je da su cijene žitarica u srpnju pale za 11,5 posto na mjesečnoj razini, pri čemu cijene pšenice za 14,5 posto, ponajviše pod utjecajem rusko-ukrajinskog dogovora o pomorskom izvozu, ali i boljoj žetvi na sjevernoj hemisferi. Cijene biljnog ulja pale su za 19,2 posto na najniže razine u 10 mjeseci, zbog obilnog izvoza palmina ulja iz Indonezije, nižih cijena nafte te smanjene potražnje za suncokretovim uljem, ističu iz FAO-a. Cijene šećera pale su za 3,8 posto, na najnižu razinu u pet mjeseci zbog smanjene potražnje, slabijeg brazilskog reala u odnosu prema dolaru te povećane ponude iz Brazila i Indije. Cijene mliječnih proizvoda pale su za 2,5 posto, a mesa za 0,5 posto. H
U cijelom svijetu i dalje vlada skepticizam
Tržište hrane smirilo je i postizanje sporazuma između Ukrajine i Rusije, uz potporu Ujedinjenih naroda (UN) i uz pomoć Turske. No u svijetu i dalje vlada skepticizam oko toga hoće li Rusija održati svoj dio dogovora oko izvoza žitarica preko Crnog mora, budući da je ispalila projektil na Odesu samo nekoliko sati nakon što je UN krajem srpnja ispregovarao dogovor.

”Da bismo napravili razliku, neće biti dovoljno nekoliko isporuka brodom, već bar 30 ili 40 mjesečno kako bi se postojeće žitarice uskladištene u Ukrajini, kao i proizvodi nadolazeće žetve, izvukli. Da bi se pomoglo u stabilizaciji tržišta, taj posao će se morati odvijati u cijelosti i tijekom druge polovine godine, jer to je razdoblje u kojem Ukrajina najviše izvozi”, istaknuo je Vos.

Možda ste propustili...

AUSTRALIJA UKIDA MJERE ISKORJENJIVANJA

Obustavljaju borbu protiv pčelinjeg parazita varoe

JOŠ UVIJEK SU BLIZU REKORDNE RAZINE IZ 2022.

Smanjena su njemačka ulaganja u Kinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AUSTRALIJA UKIDA MJERE ISKORJENJIVANJA

Obustavljaju borbu protiv pčelinjeg parazita varoe

2

DIGITALIZACIJA PODIŽE PRODUKTIVNOST

U poslovnim procesima sve češća upotreba UI-ja

3

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %