Regija
KORNJAČE STIGLE U NOSKOVCE

Dravka priča ima nove stanovnike, obične čančare
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Udruga za zaštitu životinja AWAP dopremila je pet mužjaka i pet ženki kornjače čančare

Posjetiteljski centar Dravska priča Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Noskovcima, prije desetak dana postao je dom novim stanovnicima. Naime, iz Udruge za zaštitu životinja AWAP, kod Zaprešića, u Dravsku priču prevezeno je pet mužjaka i pet ženki spore kopnene kornjače - obične čančare (Testudo hermanni).Riječ je o jedinoj kopnenoj kornjači u Hrvatskoj, podrijetlom iz porodice kopnica, izuzetno značajnoj i zakonom zaštićenoj vrsti hrvatske faune. Čančara je ozbiljno ugrožena promjenama koje je čovjek izazvao u okolišu, naročito na poljoprivrednim površinama koje se obrađuju pomoću mehanizacije, ali i izlovom i prodajom na crnom tržištu. Zaštićena je na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u Hrvatskoj od 1965. godine Rješenjem o zaštiti obične čančare tadašnjega Republičkog zavoda za zaštitu prirode SR Hrvatske.

Ova vrsta kornjače živi u suhim i grmljem obraslim toplim predjelima europskog mediteranskog područja, hrani se travom, lišćem, cvijećem, a rjeđe kukcima, puževima i gujavicama. Može izdržati bez hrane tjednima. Aktivne su danju, većinu vremena provode hraneći se, ili mirujući na suncu ili u hladu. Zimu provode u jami koju iskopaju u zemlji i u kojoj dočekaju proljeće. Žive pojedinačno, a partnere traže samo u vrijeme parenja. Ženka jaja polaže u jamu iz koje mladi izlaze nakon 90 dana. Rastu vrlo sporo i imaju dugi životni vijek. Nema podataka o duljini njihova životnog vijeka, a u zoološkim vrtovima žive i više od sto godina. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede.

Čančare dopremljene u Noskovce bez problema su se prilagodile promjeni staništa i trajno će biti zbrinute u nastambi za kornjače u Dravskoj priči.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

KONCERT ‘’KROZ GRADSKI PARK’’

Čak četiri bisa Gradske limene glazbe Donji Miholjac

U VUKOVARU POČEO 19. MEĐUNARODNI SKUP “RUŽIČKINI DANI”

Povezivanje znanstvenika sa stručnjacima iz gospodarstva

DOBILI ŠEST TISUĆA EURA ZA PROJEKT ‘’VATROGASCI U ZAJEDNICI’’

DVD-u Lila prvom u Hrvatskoj novac iz fonda Europske snage solidarnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIČE NOVA ZGRADA U OSJEČKOJ ULICI

Ključevi će stanarima
biti uručeni na proljeće

2

OTKUP OD PONEDJELJKA, 3. LISTOPADA

Hrvatske šume plaćaju 18 kn za kilogram žira

3

122. BRIGADA SU I RADIOAMATERI ŠIFRANTI

Razbijali su šifre agresora od Papuka pa do Vukovara