Svijet
ŠTEDNJA PLINA

Vraćaju se elektrane na ugljen
Objavljeno 2. kolovoza, 2022.
U Njemačkoj se u sklopu mjera štednje plina u pogon ponovno pušta prva već ugašena termoelektrana na ugljen, javlja u ponedjeljak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu. Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom srpnja donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugljen i naftu do kraja sljedeće godine, kada se očekuje postizanje visokog stupnja neovisnosti od plina iz Rusije. Elektrana Mehrum prekinula je rad u prosincu prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve, čije je aktiviranje moguće u slučaju nužde. Prema navodima uprave te elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može početi "u svakom trenutku".

Cilj je vraćanja elektrana na ugljen smanjenje potrošnje plina. Ministar financija Christian Lindner smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štedjeti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi. Lindner, kao i demokršćanska oporba, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu. Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina "gdje god je to moguće".

Posljednja vlada je 2018. u sklopu dugoročne borbe protiv klimatskih promjena donijela odluku o potpunom odustajanju od ugljena kao izvora energije do najkasnije 2038. I kompanije koje upravljaju ostalim elektranama na ugljen najavile su puštanje u pogon svojih postrojenja. U sklopu istog političkog programa donesena je i odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Posljednje tri nuklearne elektrane koje su još u pogonu trebale bi prestati raditi do kraja godine, ali se trenutačno vode intenzivne rasprave da se njihov rad produlji do sljedeće godine. Oporba traži da se, dok ne popusti pritisak s opskrbom plina, u pogon vrate i tri nuklearne elektrane koje su ugašene prošle godine. H
Možda ste propustili...

PRAVO GLASA IMA NEŠTO VIŠE OD 3,3 MILIJUNA GLASAČA

Otvorena birališta u BiH, glasači odlučuju o novoj vlasti

RUSKI NOBELOVAC MURATOV:

Ukrajina neće nikada oprostiti Rusiji