Regija
GORAN POPOVIĆ DOŠAO DO NOVOG OTKRIĆA

U Mohovu našao
četvrti zub mamuta
Objavljeno 1. kolovoza, 2022.
Žele potaknuti mjerodavne na pokretanje sustavnih istraživanja tog lokaliteta
MOHOVO - Deset godina nakon što je u svom mjestu pronašao prvi zub mamuta, Goran Popović iz Mohova u subotu je pronašao još jedan, četvrti, zub mamuta.

O fenomenalnom je otkriću izvijestio prijatelje i cjelokupnu javnost objavom na Facebooku, navodeći kako je ispunjen srećom, emocijama i optimizmom.

"Opet sam dobio onaj instinkt i prošetao našim lijepim zaseokom, i što onda - četvrti put zub mamuta. Odjednom se odronio novi dio brda i zub je samo izronio. Sada sam potpuno uvjeren da ovo više nije slučajnost", napisao je i pozvao sve da se priključe i pomognu, jer je potrebna velika potpora za početak sustavih istraživanja lokacije.

O ovom smo otkriću razgovarali s Goranom, koji nam je, još uvijek pod snažnim dojmom, rekao kako ni jedan pronalazak nije bio posljedica svjesnog kopanja i traženja, već je svaki zub našao posve slučajno.


- Prošle je godine mjesto pronalaska obišla i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dolazili su čelnici županijskih i gradskih vlasti i od svih smo dobili obećanja kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da se pokrenu arheološka istraživanja. Znam da se aktivnosti na širem vukovarskom području fokusiraju na Vučedol, no vjerujem kako će pronalazak još jednog zuba motivirati mjerodavne da i Mohovu poklone pozornost. Bio bi to važan korak u promociji našeg malog mjesta i svakako bi ga učinilo privlačnijim ne samo u arheološkom već i u kulturnom i turističkom smislu - istaknuo je Popović.

O otkriću je odmah izvijestio resorno ministarstvo i Muzej grada Iloka, a potom i Grad Ilok i Vukovarsko-srijemsku županiju. Naglasio je kako ovo mjesto s tek dvjestotinjak stanovnika očito skriva velike tajne koje stručnjaci trebaju istražiti. Sve je počelo u jesen 2012. godine kada je prilikom kopanja septičke jame u voćnjaku pronašao prve fosilne ostatke vunastog mamuta, a do novog je pronalaska došlo četiri godine kasnije na drugoj lokaciji. Goran navodi kako su kratka istraživanja, pored vunastog mamuta i vunastog nosoroga, dovela do pronalaska fosilnih ostataka hijene, divljeg konja i bizona. Četiri godine nakon drugog otkrića došlo je i do trećeg, kada su ponovno u blizini seoskog ribnjaka pronađeni fosilni ostaci mamuta. Shvativši kakav se potencijal krije u njihovu selu, nekoliko je mladih mještana Mohova osnovalo udrugu "Dolina mamuta". Organizirali su radionice, postavili slamnatu skulpturu vunastog mamuta, vunastog nosoroga i hijene u centru sela te pokrenuli manifestacije "Advent u Mohovu" i "Mammothfest", čije se drugo izdanje planira za listopad.


- Pri kraju je izrada skulpture od čvrstog materijala za što smo sredstva osigurali donacijama nakon što je skulpturu od slame progutao požar.

Za drugi "Mammothfest" planiramo organizirati izložbu o dosadašnjim pronalascima i dodatno motivirati mjerodavne na sustavno istraživanje - naveo je.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

OPĆINA GUNJA POMAŽE MLADIMA U RJEŠAVANJU STAMBENOG PROBLEMA

Parcele prodaju po povlaštenoj cijeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROŠLI NA NATJEČAJU “ŽUTA TOČKA”

KK Satir bori se za
financijsku održivost

2

ODOBRENO

Još tri Erasmus akreditacije

3

ANGAŽIRANI ZDRAVSTVO, ŠKOLSTVO, POLICIJA I UDRUGE

Organizirano protiv alkohola