Osijek
PROJEKT “MISLIMO O MOŽDANOM”

Prevenirati bolest i prepoznati prve njezine simptome
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a može se spriječiti

Odgodite one radove na otvorenom koji nisu nužni po ovako visokim temperaturama zraka, jedan je od savjeta koji je upućen s uvodne konferencije projekta "Mislimo o moždanom", održane u ponedjeljak u Osijeku. Projekt je pokrenut s ciljem prevencije i ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara na području istočne Hrvatske.- Prema neuroepidemiološkim podatcima i prethodnih godina i sada moždani je udar prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, a bitno je da se ta bolest može spriječiti. Devedeset se posto moždanih udara može prevenirati i zbog toga je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta prevencija cerebrovaskularnih bolesti, odnosno moždanog udara kao najčešćeg oblika - podsjetila je doc. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, predsjednica Udruge cerebrovaskularnih bolesnika Osječko-baranjske županije, koja u partnerstvu s Gradom Osijekom realizira ovaj projekt.

U sklopu projekta planiraju se približiti pacijentima u tri slavonske županije, i to kroz edukacije, organizirana predavanja, radionice... U idućih 15 mjeseci planiraju obići najveće slavonske gradove.

- Bit je u tome da želimo povezati pacijente i renomirane stručnjake na način da u neposrednoj komunikaciji, slobodno možemo reći da budemo pomalo i dosadni kako bismo upozorili na važnost prevencije i pravodobnog prepoznavanja prvih simptoma moždanog udara. Nije svejedno javi li se osoba koju pogodi ovu bolest na vrijeme ili ne liječniku. Danas imamo mogućnost rekanalizacijskog liječenja i suvremene tehnike kojih nije bilo prije 20 godina i smatramo da bi ovi ishodi, uz svu našu aktivnost i osvješćivanje javnosti, trebali biti puno bolji - rekla je Palić Kramarić.

Neurologinja je govorila i o važnosti obitelji i podrške koje ona pruža oboljelom.

- Mi liječnici trebamo voditi računa o tome da obitelj upozorimo koje su posljedice kada se moždani udar dogodi, a isto tako brinemo se o starijim i nemoćnim. Drukčije je kada starija osoba dođe u bolnicu s nekim tko je u pratnji nego kada starijeg pacijenta samoga dovede Hitna - kaže doc. Palić Kramarić.

Projekt “Mislimo o moždanom”, vrijedan 406 tisuća, u cijelosti je financiran kroz Europski socijalni fond i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Dario Kuštro
VISOK DONJI TLAK OPASAN ZA MOZAK...
Moždani udar kao naglo izazvana bolest može nastati začepljenjem krvne žile u mozgu, što je češće (85 posto), a može biti izazvan i krvarenjem, odnosno pucanjem krvne žile u mozgu, što se vrlo često događa kod neregulirane arterijske hipertenzije, čak i kod mlađih ljudi. Doduše, postoje određena mimoilaženja struke kada je riječ o vrijednostima krvnog tlaka.

Poznato je da tlak ne bi trebao biti viši od 140/80 mm Hg, ali je manje poznato da je za mozak, u cirkulacijskom smislu, veći problem dugotrajna neregulirana arterijska hipertenzija dijastolička, dakle tzv. donji tlak. Ako je on godinama visok, to je veći problem nego skok “gornjeg” tlaka primjerice na 200 mm Hg...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVA U ULICI HR. REPUBLIKE

Projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna

2

RADOVI NA RASKRIŽJU HUTTLEROVE I HADRIJANOVE

Do KBC-a i Hitne
obilaznim putem

3

MOGU LI TETOVAŽE U POSLOVNI SVIJET?

Zbog tetovaža ljudima su pristupačniji i zanimljiviji