Kultura
SLAVONSKI BROD

Otvorena renovirana Kuća Brlić
Objavljeno 5. srpnja, 2022.
Dom Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu nakon cjelovite obnove otvara svoja vrata za javnost kao Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, posvećen očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu hrvatsku spisateljicu. Jedna od najznačajnijih domaćih spisateljica za djecu, Ivana Brlić-Mažuranić, koju zovu i hrvatski Andersen, udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. postala je dio ugledne građanske obitelji i doselila se u tadašnji Brod na Savi, u obiteljsku kuću Brlićevih. Grad Slavonski Brod, želeći oživiti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela i stvorila svoja najvrjednija književna djela, koja su vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda nego i Hrvatske.

Cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga "Integrirani program - Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić" ukupno vrijedan više od 16 milijuna kuna, od čega je 15 posto, oko 2,4 milijuna kuna, sufinancirao Grad Slavonski Brod. Nakon cjelovite obnove, prizemlje Kuće Brlić dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju i tu se, uz informacijski pult za posjetitelje, nalazi i suvenirnica i prostor za prijam. Prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Ovaj dio Kuće Brlić zadržao je elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić, koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće i dječje sobe, a zadržao je autentičan raspored i sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je tu živjela i pisala književnica. U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.

Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima, a nakon obnove, u podrumu Kuće Brlić nalazi se i polivalentna dvorana, koja će služiti kao prostor za događanja i prezentacije. Posjetitelje Interpretacijskog centra Ivane Brlić-Mažuranić kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija, tj. mobilni vodič, koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana