Regija
IOŠ SLATINA - NOVI ELEMENTI ZA NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT

Učionica na otvorenom, kućice i pojila za ptice, starinski bunar
Objavljeno 2. srpnja, 2022.
SLATINAI ove godine Industrijsko-obrtnička škola Slatina sudjeluje u natječaju HRT-a za izbor najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj. Riječ je o projektu "Najljepši školski vrtovi", koji Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva poljoprivrede i brojnih donatora.

– Ove godine prijavili smo starinski bunar kao novi vrtni element te kućice i pojila za ptice. Sve to izradili su naši učenici za zanimanje stolar sa svojim mentorima, a učenici u svim zanimanjima pomogli su prilikom montiranja elemenata učionice na otvorenom, koju su nam donirale Hrvatske šume i izradili njihovi radnici – rekla nam je Ružica Pekar, koja je uz svakodnevni posao održavanja čistoće u zgradi škole i oko nje preuzela brigu o uređenju školskog vrta.

Ona je odlučila uljepšati ne samo svoju radnu sredinu nego i vanjske prostore, gdje se najviše zadržavaju učenici škole, a da je potpuno uspjela u svojim nakanama najbolje govore priznanja dodijeljena školi.

– Ovo je već četvrta godina kako prijavljujemo okoliš naše škole za izbor najljepšeg školskog vrta, a dvaput smo dobili i priznanje. To je stvarno ponos za sve nas, za naše učenike, ali i za grad - kaže Ružica, kojoj poslovi uređenja, ukrašavanja i održavanja vrta oduzimaju mnogo vremena, premda ih nema u zaduženju. Zato je zahvalna kolegicama koje ponekad odrade i dio njezina posla u zgradi da bi se ona mogla posvetiti vrtu. Čak i u vrijeme godišnjeg odmora one po dogovoru dolaze zalijevati cvijeće kako bi ostalo živo, lijepo i uredno do jeseni.

U njihovu vrtu uglavnom su autohtone biljke, trajnice kojima odgovara slavonska klima. Ove godine zasadili su ruže stablašice, koje Ružica sama razmnožava reznicama, a tu su i brojni etnografski elementi.

– Moj suprug voli starine, pa često ima i više od jednoga starinskog predmeta. Tada ga zamolim da nešto ustupi za školu i tako smo uredili ovaj okoliš. I donji dio ovog bunara njegova je bačva, jer on ima vinograd, ali sada se koristi inoks-posudama - kaže Ružica.

U izradi bunara kao pojedinačnog vrtnog elementa sudjelovali su učenici 2. razreda za zanimanje stolar David Franjić, Leon Jakišić, Božo Jakovčić, Franjo Jakovčić, Nino Marinković i Leon Tomašević, a cijeli posao organizirao je i vodio njihov mentor, stručni učitelj Slaven Zelenka. Prema njegovim riječima, tijekom izrade bunara učenici su reciklirali staru drvenu bačvu, koja je zasjala u novom svjetlu i dobila novu funkciju, izradom tesarskih spojeva proširili su stolarsku struku na tesarsku, a morali su se baviti i projektiranjem i oblikovanjem proizvoda u skladnu cjelinu.

Između cvijeća, grmova i stabala ispred škole svoje mjesto našli su starinski plug, kolni kotač, muzlica, zemljani vrčevi, a tu je i jezerce s vodoskokom, što sve čini atraktivan okoliš, u kojem se učenici rado zadržavaju na brojnim klupama. Petar Žarković
Možda ste propustili...

ŽUPANJCI U SUBOTICI

Dužijanca 2022.

UREĐENJE OBALOUTVRDE RIJEKE VUKE

Do listopada kraj dviju faza radova

BEZ NATAPANJA POLJA NEMA POLJOPRIVREDE

Uz navodnjavanje su prinosi 300 posto veći

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U JURJEVCU PUNITOVAČKOM NEOBIČAN MATIČNI URED NA OTVORENOM

Marija i Bojan "da" izrekli na ribnjaku

2

BEZ NATAPANJA POLJA NEMA POLJOPRIVREDE

Uz navodnjavanje su prinosi 300 posto veći

3

NA MISNIM SLAVLJIMA U ŽUPI LADISLAVA KRALJA PUNITOVCI

Dirljiv oproštaj od župnika Pardona