Novosti
SUBVENCIONIRANJE KUPNJE ELEKTRIČNIH VOZILA

Poticaji podijeljeni u manje od sat vremena
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Priprema za natječaj bila je važna za kupce, a pogotovo kod pravnih osoba, koje su morale pripremiti znatno više dokumenata

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio je u ponedjeljak u 8 sati natječaj za subvencioniranje kupnje energetski učinkovitih vozila, a poticaji za električna vozila podijeljeni su u samo 50 minuta.Već nakon jedne minute, navodi se u priopćenju Fonda, rezervirano je gotovo 30 posto sredstava, a ukupni broj prijava po prodajnom mjestu varirao je od samo pet prijava, za salone sa slabijim rezultatom, pa do ukupno 60-ak prijava, za uspješnije prodajne salone. Pri kupnji vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo se ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) moglo se dobiti do 20 tisuća kuna. Građani su sufinanciranje mogli ostvariti za jedno novo vozilo, a tvrtke mogu kupiti i više njih, ali maksimalno mogu dobiti do 400.000 kuna nepovratnih sredstava.

Za ovogodišnji natječaj osigurana su 103,3 milijuna kuna za fizičke i pravne osobe, čime se očekivala subvencija za oko 1860 vozila, te još pet milijuna kuna za javni sektor. No, iako su se brojni kupci pripremali za ovogodišnje poticaje FZOEU-a od samog početka godine, sva su sredstva rezervirana za samo 50 minuta. S obzirom na to da je svako prodajno mjesto energetski učinkovitih vozila moglo dobiti samo jednu aplikaciju za prijave svojih kupaca, brojevi prijava po prodajnom salonu uvelike se razlikuju. Tako su prodajni saloni sa slabijim rezultatom uspjeli prijaviti samo pet-šest vozila u navedenih 50 minuta trajanja natječaja, a uspješniji su saloni uspijevali odraditi od 40 do čak 60 prijava po prodajnom mjestu.

Udruga za e-mobilnost Strujni krug napravila je kratki upitnik za svoje članove, te se njime pokazalo da su veliki prodajni saloni imali veće probleme jer su na jednoj aplikaciji imali znatno veći broj narudžbi koje je bilo potrebno prijaviti u kratkom roku, a čini se da su pojedini manji prodajni saloni imali problema sa slabijom pripremom, jer ni znatno manji broj vozila nisu uspjeli prijaviti u navedenom roku.

Priprema za ovogodišnji natječaj Fonda bila je važna za kupce, a pogotovo kod pravnih osoba, koje su morale pripremiti znatno više potrebnih dokumenata za prijavu. Iz udruge Strujni krug ističu da su svoje članove pripremali i nekoliko mjeseci unaprijed prema pravilnicima prošlogodišnjeg natječaja te da se to isplatilo, jer je gotovo dvije trećine članova uspješno prijavljeno za poticaje bez obzira na kratko trajanje samog natječaja.

Krajem 2021. godine u Hrvatskoj su bila registrirana 3054 električna osobna i dostavna vozila, a s obzirom na izdvojena sredstva Fonda ove godine očekuje se da bi se 2022. godina mogla završiti s 5000 registriranih električnih vozila. Hrvoje Prpić iz udruge Strujni krug istaknuo je kako, s obzirom na trenutno stanje u automobilskoj industriji, vjeruje da će udio prodaje električnih vozila u ukupnoj prodaji novih vozila porasti na četiri posto.

Dijana Pavlović
ZA SUFINANCIRANJE 108,3 MILIJUNA KUNA
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ovoj je godini osigurao 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila - 103,3 milijuna kuna za fizičke i pravne osobe, te pet milijuna za javni sektor. Po pojedinom vozilu moguće je dobiti do 40 posto sredstava, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000 kuna, a za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik može se dobiti do 70.000 kuna.

Možda ste propustili...

27. OBLJETNICA VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE "OLUJA"

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

ZBOG “SOTONSKIH STIHOVA” 1988. HOMEINI POZVAO NA UBOJSTVO KNJIŽEVNIKA

Salman Rushdie ranjen nožem na pozornici

SANDA ERDELEZ, DEKANICA NA SVEUČILIŠTU SIMMONS

Ljudi za informacijama ne tragaju, nego nalete na njih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUŠTVENE PROMJENE I ODLUKE O POTOMSTVU

Sve se manje žena odlučuje
rađati prije tridesete godine

2

30 GODINA OD NAJVEĆE RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Najmlađi razmijenjeni logoraš
imao je 16 godina, najstariji 67

3

POLICIJA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Vozačima romobila 20 upozorenja i tri kazne