Novosti
MOGUĆI SPAS

Novi plinovod u Mediteranu?
Objavljeno 28. lipnja, 2022.
Europska unija nastoji smanjiti uvoz plina iz Rusije, pa ponovo razmatra gradnju istočnomediteranskog plinovoda (EastMed) kojim bi plin iz podmorja Izraela i Cipra išao plinovodima preko Grčke i Italije do ostalih zemalja EU-a. Profesor naftne geologije Avraam Zelilidis sa Sveučilišta u Patrasu godinama zagovara taj projekt. "Plinovod bi nas Grke spasio jer nastavi li se sadašnji porast cijena energenata, mnogi će pasti u ekstremno siromaštvo", kaže Zelilidis za Hinu.

Grčke kompanije najizloženije su u EU-u gubicima i bankrotu zbog rasta troškova energenata, priopćila je ovaj mjesec Europska investicijska banka (EIB). Zelilidis je uvjeren da se velike zalihe nafte i plina nalaze pod grčkim morem, a ne samo pod ciparskim i izraelskim. Pokažu li se njegove procjene točnima, Grčka bi imala jeftinije energente ne samo zato što bi njome prolazio plinovod nego zato što bi ih i sama crpila. Grčka vlada se, međutim, držala rezervirano prema potencijalnom plinovodu dugom 1900 kilometara preko kojeg bi EU zadovoljavao 10 posto svojih potreba za prirodnim plinom u početnoj fazi. Kao razlog suzdržanosti navodi se snažan lobi grčkih brodara koji sada uvoze naftu, a plinovodom bi izgubili posao. Osim toga, tu je i strah da bi crpljenje nafte i plina u vodama u kojima se Grčka i Turska spore oko suvereniteta dovelo do sukoba između Atene i Ankare. Neki, pak, tvrde da je problem okoliš jer se Europska unija odmiče od fosilnih goriva u skladu sa svojim Zelenim planom prema kojem do 2050. želi potpuno prekinuti ispuštanje stakleničkih plinova. Xenia Loizidou, direktorica tvrtke za istraživanje okoliša Isotech sa sjedištem u Nikoziji, kaže da je svaki plinovod štetan za morski okoliš, no napominje: "Ovdje nije riječ o ekološkom problemu, nego o političkom."

Profesor Zelilidis, koji smatra da bi u kasnijoj fazi EU zadovoljavao oko 40 posto svojih potreba preko ovog plinovoda, dodaje da bi cijevima išao prirodni plin, a poslije vodik, što je u skladu s inicijativom Europske komisije o čistoj energiji. H
Možda ste propustili...

TRAGIČNO SLIJETANJE POLJSKOG AUTOBUSA NA AUTOCESTI A4

Ministar Božinović: Očevid nesreće je završen, u autobusu su bile 44 osobe

DAVORKO VIDOVIĆ PREDSJEDNIK SOCIJALDEMOKRATA

Mnogi se pribojavaju našeg izlaska na političku scenu

FIKSNA KUĆIŠTA NA 324 LOKACIJE

Na cestama su dodatne kamere za nadzor brzine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

BLAGDAN VELIKE GOSPE OBILJEŽEN U MARIJANSKIM SVETIŠTIMA

Vjernici i štovatelji Gospe od Utočišta nakon dvije godine u velikom se broju vratili aljmaškom svetištu

3

VJERNICI DILJEM HRVATSKE HODOČASTE U MARIJANSKA SVETIŠTA

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije