Magazin
TJEDNI OSVRT

Divovi pokleknuli pred Europom
Objavljeno 25. lipnja, 2022.

Veliki njemački dramatičar Bertolt Brecht jednom je prigodom ovako zborio: “Oni koji su spremni uhvatiti se u koštac s lažima i neznanjem, moraju biti dovoljno pametni da znaju prepoznati istinu i dovoljno odvažni da je promiču, čak i u situacijama kada nailaze na posvemašnji otpor.” Te Brechtove riječi odzvanjaju zaglušujuće i danas, u vremenu kad živimo suživot s lažima koje se umnažaju svjetlosnom brzinom otkako je munjevitog razvoja interneta, društvenih mreža i digitalnih medija 21. stoljeća.Mogli bismo navesti još niz citata pametnih ljudi, kao što je to slavna rečenica Fjodora Mihajloviča Dostojevskog: “Onaj koji sam sebi laže i sluša svoju laž dotjerat će dotle da neće više poznati istine ni u sebi ni oko sebe, nego će dosljedno prestati poštovati i sebe i druge.” I tako redom... sve do aktualnih problema s fake newsom, dezinformacijama i alternacijama u moru stvarnosnih opsjena čiji nas tvorci pokušavaju uvjeriti da je istina svuda oko nas i onda kad se zove laž!

I onda kad situacija polako ali sigurno počne izmicati kontroli, veliki igrači, i sami odgovorni za nastalo stanje, prestrašeni za vlastitu poziciju u globalnom informacijskom selu, odluče se reagirati bar na deklarativnoj razini kako bi, eto, obznanili “gradu i svijetu” da je u njima još odgovornosti i morala. Konkretno, nedavno su se Meta (korporacija u kojoj je “dobri stari” Facebook), Google, Twitter i Microsoft, daklem informacijiski i tehnološki divovi, dogovorili da će i sami zauzeti čvršći stav protiv dezinformacija, prema novom, dopunjenom EU kodeksu, koji bi ih mogao teško kazniti ako to ne učine, prenose svjetske agencije, uključujući i našu Hinu. Osim navedenih, neke tvrtke, među kojima su TikTok i Amazonova sportska streaming platforma Twitch, imaju šest mjeseci da se usklade sa svojim obećanjima te će na početku 2023. godine morati predstaviti izvješće o napretku. “Novi kodeks je dokaz da je Europa naučila svoje lekcije i da više nismo naivni”, rekla je potpredsjednica Komisije Vera Jourkova na konferenciji za medije. Dodala je da su ruska invazija na Ukrajinu, pandemija COVID-a i britansko povlačenje iz EU-a ubrzali nastojanje Europske unije da suzbije lažne vijesti.

Naravno da to sve ne znači kako je lažima i manipulacijama odzvonilo. Nije, ali bar se pokušava nešto konkretno učiniti prije nego, kao u filmu Terminator, ovodobni naš Skynet, makako se zvao sutra, preuzme kontrolu i ljudskom rodu navučenom na griješna zadovoljstva globalnog umreženja ne udari zadnji čavao u lijes. Onda ćemo moći reći da su u laži kratke noge, ali dugo sjećanje...

Darko Jerković
Možda ste propustili...

DOC. DR. SC. LUCIJA MIHALJEVIĆ, HRVATSKO KATOLIČKO SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Hrvatsko društvo jako se dobro prilagođava kriznim situacijama

TELEVIZIJSKI SPEKTAKL: THE BEAR - VELIČANSTVENI KAOS GASTRONOMIJE

Život je kuhinja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISTRAŽIVANJE: TURISTIČKA SEZONA BILJEŽI REKORDE. ŠTO KAŽU EU TURISTI?

Hrvatska je apsolutni hit!

2

ŠTEDNJA I MENTALITET

Neven Vidaković: Najvišu cijenu platit će obični građani

3

ŠTEDNJA I MENTALITET (I)

Prilagoditi se vremenu
u kakvom živimo