Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Sjednica i treći put odgođena - izbori sve bliži?
Objavljeno 23. lipnja, 2022.
Na sjednicu je došlo šest vijećnika, još nije stigao odgovor na upit o valjanosti mandata
SLATINA - Grad Slatina sve je bliže raspuštanju Gradskog vijeća i imenovanju povjerenika, a potom i održavanju novih izbora, jer je posljednja sjednica održana 1. veljače, prije nepunih šest mjeseci.

Kada je na šestoj sjednici Gradskog vijeća, 28. travnja, u tijeku rasprave o dnevnom redu vijećnica Domovinskog pokreta Snježana Žilavi zatražila da se utvrdi valjanost mandata vijećnika "s obzirom na postojanje opravdane sumnje da su neki od vijećnika u sukobu interesa" s obzirom na novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, sjednica je prekinuta kako bi se odgovor na postavljeno pitanje zatražio od Ministarstva uprave i pravosuđa. Nastavak prekinute sjednice sazvan je za 26. svibnja.

Sljedećeg dana poslan je upit Ministarstvu i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako bi se na temelju odgovora nadležnih tijela znalo koji su vijećnici eventualno u sukobu interesa i koliko vijećnika čini većinu u Gradskom vijeću.

Budući da do 26. svibnja nisu stigli odgovori na postavljena pitanja, sjednica Gradskog vijeća odgođena je i drugi put, a nastavak je sazvan za 20. lipnja. No ni treći pokušaj održavanja sjednice nije uspio, ovaj put zbog nedostatka kvoruma. Naime, osim gradonačelnika Denisa Ostrošića, njegova zamjenika Ilije Nikolića, gradskih pročelnika i predstavnika gradskih institucija, bilo je samo šest vijećnika: četvero iz Domovinskog pokreta, jedan vijećnik Fokusa i jedna vijećnica SDP-a, a izostali su jedna vijećnica SDP-a, jedna Fokusa, i svih sedam vijećnika kluba HDZ-HSLS. Osim toga, ni gotovo dva mjeseca nakon postavljenih upita Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Ministarstvo uprave i pravosuđa nisu dostavili pravno tumačenje pravovaljanosti vijećničkih mandata.

– Budući da nije bilo osnovnog uvjeta za pravovaljano odlučivanje, sjednica ni ovaj put, nažalost, nije održana i sada je sve na Ministarstvu uprave i pravosuđa. Ono će poslati odgovor na naš upit o verifikaciji vijećničkih mandata kako bismo znali koji vijećnici nakon izglasavanja novog Zakona o sukobu interesa mogu obnašati tu funkciju, ili će nas raspustiti. Sve smo radili u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća i drugih opcija nismo imali, a Ministarstvo će donijeti pravorijek o cijelom slučaju. Nastavak sjednice sazvan je za 23. kolovoza u 18 sati, iskreno se nadamo da će nam Ministarstvo dotad poslati odgovor i verificirati mandate, ili će nas raspustiti i odrediti povjerenika koji će zamjenjivati Gradsko vijeće do izbora – pojasnio je situaciju u Slatini predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić (DP).

Petar Žarković
Raspravu čekaju 24 točke dnevnog reda
U tri navrata neodržana sjednica Gradskog vijeća Slatine trebala je imati 24 točke dnevnog reda. Među njima bilo je razmatranje prijedloga i donošenje Kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća Slatine, donošenje odluke o darovanju nekretnine Virovitičko-podravskoj županiji za izgradnju sportske dvorane OŠ Josipa Kozarca u Slatini, donošenje odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci te problematika izbora članova vijeća mjesnih odbora, gradskog Savjeta mladih, ravnatelja ustanova, nekoliko izvješća i drugo.

Možda ste propustili...

NA SNAZI PRIPREMNO STANJE OBRANE OD POPLAVE

Sava visoka, ali ne prijeti Županji

U SPOMEN-MUZEJU BISKUPA STROSSMAYERA

Izložba o 20. obljetnici posjeta Pape

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana