Regija
PILOT-PROJEKT HT-A I VODOVODA

Na 200 točaka daljinsko očitavanje utroška vode
Objavljeno 21. lipnja, 2022.
Uz ostalo, sustav omogućuje i pravodobnu reakciju na događaje poput prekomjerne potrošnje, nenadanih kvarova i napuknuća
ĐAKOVO - Hrvatski Telekom i Đakovački vodovod uspješno su proveli pilot-projekt pametnog udaljenog očitanja potrošnje vode - smart metering, kada je instalirano 200 mjernih točaka sa svom potrebnom opremom za prikupljanje i razmjenu podataka od mjernih mjesta do platforme ComWater.

Testirana je oprema, a sastoji se od vodomjera i komunikacijskog uređaja koji prikuplja podatke o potrošnji i protoku vode, komunikacijska NB-IoT tehnologija koja prikupljene podatke šalje u centralni sustav na obradu te središnji sustav, tj. platforma za prikupljanje, analizu i vizualizaciju podataka - ComWater. Korištenje NB-IoT komunikacijske infrastrukture za vodovod i druge javne servise grada omogućuje pouzdanu i sigurnu mobilnu komunikaciju između uređaja i platforme, odličnu prodornost signala u zatvorene prostore te nisku potrošnju energije uz očekivano trajanje baterija u IoT uređaju do deset godina.

"ComWater platforma razvijena unutar HT Grupe moderno je cloud rješenje, a to omogućuje brzi uvid i pregled stanja infrastrukture vodovoda u svakom trenu i bez izlaska na teren, analizu gubitaka i detekciju izvanrednih situacija unutar distributivne mreže te osigurava sigurnost podataka, brzinu i kvalitetu obrade, kao i kontinuiranu podršku korisnicima", navode u HT-u. Mjerne točke instalirane su s potrebnom opremom za prikupljanje i razmjenu podataka od mjernih mjesta do platforme ComWater.

- Primanje informacija u realnom vremenu omogućuje pravovremenu reakciju na sve događaje, kao što su prekomjerna potrošnja, nenadani kvarovi i napuknuća, zbog čega je njihova sanacija ciljana i troškovno efikasnija. Optimizira se iskorištavanje kapaciteta distributivne mreže, što znatno utječe na produljenje životnog ciklusa infrastrukture. Naplata je sukladna stvarnoj potrošnji prema očitanim podacima, čime je postignuta veća transparentnost i poboljšano korisničko iskustvo. Sve to pruža Đakovačkom vodovodu temelj za lakše donošenje daljnjih odluka vezanih uz unaprjeđenje sustava očitanja vodomjera s krajnjim ciljem ušteda i smanjenja gubitaka vode na svojoj mreži, potencijalnih proširenja kapaciteta te digitalizacije i automatizacije cjelokupnog procesa - kažu u HT-u.

- Korištenjem ComWater sustava kroz pilot-projekt potvrdili smo očekivanja o mogućnostima centralnog sustava očitanja, dobili smo brz uvid u stanje mreže i detekciju curenja kod korisnika, čime umanjujemo ukupne vodne gubitke, štitimo korisnika od povećanih troškova i osiguravamo bržu, bolju i precizniju naplatu naših usluga. Vizija nam je da ovakvim sustavima omogućimo korisnicima online uvid u potrošnju iz bilo kojeg kutka našeg planeta. Time zaokružujemo da cijeli ciklus komunikacije s korisnikom bude transparentan i digitalan - rekao je direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.

Suzana Župan
Digitalizacija: Pametna rješenja gradovima
- HT podržava digitalnu transformaciju RH i širokim spektrom pametnih rješenja omogućuje gradovima unaprjeđenje rada i usluga građanima. Kroz pilot-projekt s Vodovodom potvrdili smo prednosti digitalizacije kao nužnog preduvjeta za pametnu transformaciju gradova, a time i održiviju budućnost cijele zajednice. Oprema i tehnologije spremne su za implementaciju punog opsega te u potpunosti mogu zadovoljiti buduće potrebe naručitelja za udaljenim očitavanjem potrošnje energenata - kaže Ivan Kuhar, direktor Odjela za poslovni razvoj ICT usluga.

Možda ste propustili...

”ZA USPRAVAN HOD KROZ ZLATNU DOB”

Život umirovljenih žele učiniti što sadržajnijim

TRADICIONALNA MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA “U PODGAJCI POKRAJ DRAVE”

Zapjevali su i zaplesali i veliki i mali

TRAJAT ĆE OD 18. DO 21. KOLOVOZA

Prijavite se za “Ljetni oratorij”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana