Svijet
EKSTREMNA DESNICA VIŠESTRUKO POVEĆALA BROJ ZASTUPNIČKIH MJESTA

Macronova koalicija izgubila apsolutnu većinu u parlamentu
Objavljeno 20. lipnja, 2022.
Francuski predsjednik morat će sklapati saveze s drugim strankama, možda s republikancima s desnog centra

Centristička koalicija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zajedno izgubila je u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju apsolutnu većinu u parlamentu, a ekstremna desnica Marine Le Pen višestruko je povećala broj zastupničkih mjesta. Privremeni podatci pokazuju da je Macronova koalicija osvojila 245 od 577 zastupničkih mjesta, objavilo je nakon prebrojavanja glasova, iza ponoći, ministarstvo unutarnjih poslova. Apsolutna većina zahtijeva 289 zastupničkih mjesta.Iako su osvojili mjesta, francuski predsjednik mora sklapati saveze s drugim strankama kako bi progurao svoje zakonske prijedloge. "Kao središnja snaga u Nacionalnoj skupštini, moramo preuzeti posebnu odgovornost. Krećemo u gradnju većine koja će moći ostvarivati konkretne rezultate. Imamo sve što nam je potrebno za uspjeh i ostvarit ćemo ga zajedno", rekla je premijerka Elisabeth Borne, bivša socijalistica, koja je Macronovoj koaliciji pristupila 2017. godine. Predsjednik ju je imenovao premijerkom u svibnju. "Situacija nam je nova, ali Francuzi nas pozivaju da se ujedinimo u interesu zemlje", poručila je Borne. Probleme bi im mogao zadati dobar rezultat ljevice na čelu sa socijalistom Jean-Lucom Melenchonom, koja je osvojila 131 zastupničko mjesto i postala druga stranka u parlamentu. Melenchon je u kampanji tvrdio da bi, ako njegov savez postignne dobar rezultat, trebao postati premijer. No šanse za to bile su ionako vrlo malene jer ima malo dodirnih točaka s Macronom, koji želi poduprijeti gospodarstvo izmjenama mirovinskog i zakona o radu. "Ovo je potpuni debakl za predsjednikovu stranku", izjavio je čelnik ljevice u izbornoj noći, proglasivši rezultat "izbornim porazom macronizma".

Situacija se još više komplicira kada se uzme u obzir da je ekstremno desno Nacionalno okupljanje Marine le Pen postiglo puno bolji rezultat no što se očekivalo osvojivši 89 zastupničkih mjesta, više nego deset puta više nego u prošlom sastavu parlamenta. To znači da je sada treća snaga u parlamentu. "Ovo je tsunami", izjavio je na televiziji TF1 26-godišnji v.d. predsjednika njezine stranke Jordan Bardella, dodavši da su na izborima birači predsjedniku Emmanuelu Macronu dodijelili status vođe manjine. Le Pen je izjavila da su izborni rezultati snažan poticaj njezinoj stranci. "Ljudi su izabrali i u Nacionalnu skupštinu poslali snažnu grupu Nacionalnog pokreta. Utjelovit ćemo snažnu opoziciju", kazala je, naglasivši da će joj cilj biti blokada Macronovih projekata.

Tračak nade otvorili su predsjedniku Macronu Republikanci, stranka desnog centra, koja je doživjela težak poraz osvojivši samo 64 zastupnička mjesta, ali potencijalno s dovoljno interesnih dodirnih točaka za potporu bar nekim njegovim planiranim reformama. Mnogi ipak smatraju da će zbog različitih političkih programa formiranje većine u parlamentu biti izuzetno teško postići.

Rezultati su tako u konačnici loša vijest za Macrona, koji je prije samo nekoliko tjedana izborio još jedan predsjednički mandat, iako s manje glasova nego 2017. godine, napominje agencija DPA. Francuski predsjednik tako je od ponedjeljka suočen s pokušajem spašavanja vladajuće većine, ujedno i svoga programa ekonomskih reformi, nakon što su birači njegovoj centrističkoj koaliciji Zajedno uskratili podršku kakvu je očekivao na parlamentarnim izborima u nedjelju.

Igor Bošnjak
RASPUŠTANJE SKUPŠTINE NIJE TEMA?
Raspuštanje Nacionalne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, “za sada nije tema”, ističe glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregoire. “Elisabeth Borne ponovno je izabrana kao zastupnica, to nije bilo upitno. Vidjet ćemo idućih sati”, kaže Gregoire na upit može li Borne ostati premijerka. Sama Borne je rekla da vlada kreće na posao kako bi došla do potencijalnih partnera i okupila većinu te osigurala stabilnost.
Možda ste propustili...

ISTOČNO SREDOZEMLJE VELIKE SU ZALIHE NAFTE I PLINA

Turska istražuje plin u svojim vodama

Najčitanije iz rubrike