Mozaik
SLJEDEĆE GODINE NATJECANJE ĆE SE ODRŽATI U GLASGOWU?

Ukrajina nije dobila dozvolu
za domaćinstvo Eurosonga
Objavljeno 17. lipnja, 2022.
Jučer oko podneva i službeno je potvrđeno kako Ukrajina ipak nije dobila dozvolu EBU-a (Europske radiodifuzne unije) za domaćinstvo Eurosonga 2023. godine. Naime, Ukrajinci su prije nekoliko dana objavili kako je održan sastanak EBU-a s predstavnicima njihove televizije UA:PBC i vlade. Na ovom sastanku predstavnici natjecanja i EBU-a razmatrali su prezentaciju garancije i uvjeta za pripremu, naročito sigurnosni upitnik, potencijalne lokacije za ugostiti natjecanje koje zajednički pripremaju tim iz UA:PBC-a i ukrajinska vlada. U organizaciju Eurosonga 2023. želio se upustiti glavni grad Kijev, čiji je generalni guverner iskazao želju za trećim domaćinstvom. Eksperti EBU-a su zajedno s UA:PBC-ovim jedinicama procijenili sigurnost i rizik, pripremili su zajedničku viziju sigurnosne situacije i mjera kako bi se ugostio Eurosong dogodine. Nažalost, uvjeti nisu zadovoljili i Eurosong ne putuje u Kijev.

Istovremeno su počeli i britanski planovi za organizaciju. Kako je objavilo više britanskih medija, drugoplasirana televizija ovogodišnjeg Eurosonga BBC nije željela mirovati dok je EBU pregovarao s Ukrajincima. Štoviše, oni su već okupili tim i kandidature u slučaju da Ženeva odluči ne dati Kijevu domaćinstvo, što se sad i dogodilo. U službenom priopćenju EBU je otkrio da pregovaraju s BBC-jem da preuzme ulogu zemlje domaćina sljedeće godine.

U skladu s tim BBC već ima svog kandidata za domaćina Eurosonga 2023. Prema pisanju Birmingham Maila, BBC je već tražio dostupnost dvorane OVO Hydro u škotskom Glasgowu. Ako se ta nakana ostvari, bio bi to prvi Eurosong u Škotskoj od 1972. godine kad je natjecanje održano u Edinburghu, a sama dvorana dobila bi čast organizacije u godini kada obilježava deset godina od otvorenja. Još prije je predsjednik španjolske televizije RTVE izjavio kako će BBC organizirati Eurosong u slučaju ukrajinskog odustanka. Podsjetimo, pobjedu na Eurosongu 2022. odnijela je ukrajinska grupa Kalush Orchestra, dok je drugo mjesto osvojio britanski predstavnik Sam Ryder.

Posljednji put kada pobjednik Eurosonga nije organizirao idući Eurosong bilo je 1980. godine. Zbog financija pobjednik Eurosonga 1979. Izrael odustao je od organizacije Eurosonga 1980., koju je preuzela Nizozemska. Tadašnje izdanje održao se u Den Haagu, a pobjednik je bio irski predstavnik Johnny Logan s "What‘s Another Year". T. Kvorka
Možda ste propustili...

“NAPOLEONOVA AVANTURA, TRAGOVIMA FRANCUSKE PRISUTNOSTI U HRVATSKOM OZEMLJU”

Dokumentarci na Hrvatskom radiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana