Osijek
DRUGA NOĆ FILOZOFSKOG FAKULTETA

Kramariću za 65. pisali kolege i bivši studenti
Objavljeno 3. lipnja, 2022.
Osim predstavljanja Zbornika, održan je pub kviz, tribina o Krleži, kao i čitanje i pjevanje poezije u FFOS-ovoj sjenici

Ne znam je li vam poznato, ali ja sam po stažu, ne po godinama, najstariji profesor na osječkom Sveučilištu, iza mene su 44 godine rada, kroz smiješak nam govori profesor Zlatko Kramarić, prije promocije Zbornika u povodu svojega 65. rođendana, koja je održana u četvrtak (2. lipnja) u sklopu 2. Noći Filozofskog fakulteta u Osijeku."Stari je austrougarski, srednjoeuropski običaj da, kada profesor navrši 65 godina, njegovi bivši studenti, ali i kolege s kojima je surađivao, ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje, nešto mu napišu u to ime. To su dobre tradicije i lijepi običaji u akademskom krugovima koje treba održati i ne trebamo od njih bježati. Moram priznati da sam vrlo često dobivao pozive za sudjelovanje u stvaranju zbornika, obećavao sam, pa sam zaboravljao. Sad vidim kako sam činio veliku pogrešku jer nisam razmišljao da bi se i meni isto moglo dogoditi, da netko odbije ili zaboravi, a vama bi osobno bilo drago da zbog ugleda kolega sudjeluje u zborniku sa svojim tekstom. S obzirom na to da nisam još imao prilike vidjeti Zbornik, jako me zanima tko je sve od pozvanih sudjelovao", dodao je Kramarić. Na promociji smo uz slavljenika sreli profesore Josipa Vrbošića, Nedeljka Bosanca i Josipa Cvenića, kao i Antu Đapić, također bivšeg osječkog gradonačelnika, a sve je nazočne pozdravio Ivan Trojan, dekan Filozofskog fakulteta.

Ovogodišnja je manifestacija počela tribinom u sklopu EstLab/FUZ&JA: Krleža o miru i ratu, na kojoj su sudjelovali Goran Rem, Igor Gajin i Željko Senković. Krleža je o miru pisao na poetski način, ali suzdržano, istaknuo je Senković, a na čisto kvantitativnoj razini u panorami velikog hrvatskog književnika o miru postoje tek dva pasusa. "Mir iz perspektive 1915. izgleda kao ljubavna iluzija. Pjesnička, harmonična premisa da svijetom vlada mir. Povijest naših dana kazuje nam da takvog mira nikada nije bilo, nit biti moglo."

Istaknimo kako je Noć FFOS-a održana nakon dvije godine stanke zbog pandemije COVID-19. Bila je ispunjena brojnim popularno-znanstvenim i umjetničkim sadržajima te drugim aktivnostima - pub kvizom, razgovorom o Krleži, književnom promocijom te čitanjem i pjevanjem poezije, kao i DC partyjem koji su održani u Sjenici FFOS. Noć FFOS-a, koju su ove godine osmislili studenti i profesori, nastoji promovirati djelatnost Filozofskog fakulteta kao jedne od najstarijih osječkih visokoškolskih ustanova i sastavnica Sveučilišta J. J. Strossmayera, u prvome redu srednjoškolcima koji će zbog onoga što vide i čuju možda poželjeti postati njegovim studentima, ali i osječkoj javnosti u čiji se kulturni život Filozofski fakultet kontinuirano aktivno uključuje.

Dio je 2. Noći Filozofskog fakulteta održan u San Francisco Coffee House, na kvizu općeg znanja u kojem se okušalo deset ekipa. Večernji je dio programa smješten u sjenici, gdje se prvo čitala i pjevala poezija, a nakon toga održan DC party.

Nikola Kučar
SMJEŠTENI IZMEĐU BILO KOJA DVA RATA
- Krleža ima jednu od namirnijih rečenica koju je ikada napisao: “Čovjek je uznemiren trajno”. To je možda jedna od najmekših rečenica o onome gdje se svijet doista nalazi. “Mi živimo kao privremeno skinuti rezervisti”, još je jedna Krležina rečenica koja opisuje kako zapravo izgleda svijet. Samo smo smješteni između bilo koja dva rata - rekao je prof. Rem.

Zlatko Kramarić

sveučilišnoi profesor

Moram priznati da sam vrlo često dobivao pozive za sudjelovanje u stvaranju zbornika, obećavao sam, pa sam zaboravljao. Nisam razmišljao da bi se i meni isto moglo dogoditi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA ŠKOLE NA JUGU 2

Tinka će snimiti “milenijsku fotku” za 50. rođendan

2

ERASMUS+ I JOB SHADOWING U OŠ TENJA

Ugostili učenike iz slovenske škole

3

LIPANJSKO IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE

Svi putevi vode na Sajam antikviteta