Novosti
ČEMINAC BEZ REDA I MIRA

Zastave uklonjene, načelnikove slike i dalje na pročeljima
Objavljeno 3. lipnja, 2022.
Pinjuhovi plakati i godinu dana nakon izbora strše s pročelja u središtu Čeminca i drugdje

Kako to da već nekoliko dana na zgradi Općine nije izvješena zastava Republike Hrvatske? Zastave su skinuli, a slike načelnika ostavili. Govore nam tako mještani Čeminca, naglašavajući kako Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH jasno govori da se zastava na zgradama državnih tijela ističe stalno."Skidanje zastava sa zgrade Općine jasno pokazuje kako ti ljudi razmišljaju, koliko vole ovu državu te koliko poštuju pravosudne i sve druge institucije. Zastave nisu bile izvješene ni za Dan općine, ni za Dan državnosti, a moraju biti izvješene stalno. To je, u najmanju ruku, sramotno", tvrdi Matko Perković, oporbeni općinski vijećnik, nastavljajući kako je još ranije, u više navrata, na sjednicama Općinskog vijeća pitao što je s plakatima i kada ih misli ukloniti, na što mu je načelnik Zlatko Pinjuh svaki put odgovorio da to neće učiniti nikada. "Očito jako voli svoju sliku", zaključuje Perković. Inače, u uputama koje je Državno izborno povjerenstvo RH donijelo 14. travnja 2021., više od mjesec dana prije održavanja lokalnih izbora u svibnju prošle godine, jasno je navedeno da se ispred biračkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjuje svaka izborna promidžba, pa tako i isticanjem plakata u krugu od oko 50 metara od biračkog mjesta. U općini Čeminac to nije bio slučaj. "Pinjuhovi plakati bili su istaknuti na manjoj udaljenosti, ali ih se nikako nije moglo ukloniti ni na dan samih izbora, jer su ih općinski djelatnici na okolne objekte postavili na visinu na kojoj ih članovi biračkih odbora nisu mogli dosegnuti. Čak je i u izvješću Državnog izbornog povjerenstva od 19. srpnja 2021. navedeno kako je Pinjuh koristio sredstva državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave suprotno zakonom propisanoj zabrani. Odnosno, u svojoj je promidžbi koristio prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a što je izrijekom zabranjeno", tvrdi Perković, dodajući još kako je i Odlukom o komunalnom redu Općine Čeminac jasno definirano gdje se mogu postavljati plakati i oglasi te tko ih i kada mora ukloniti. No Pinjuhovi plakati i godinu dana nakon izbora strše s pojedinih pročelja u središtu Čeminca, ali i drugdje.

Podsjetimo, Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac, nalazi se u istražnom zatvoru koji mu je nedavno istražni sudac Županijskog suda u Osijeku produžio na daljnjih 60 dana. Dogodilo se to na Dan općine Čeminac. Pod istragom je zbog sumnji u kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Ivica Getto
ODBIJENE ŽALBE SVIH OSUMNJIČENIH
Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odbio je žalbe Pinjuha i ostalih osumnjičenika na rješenje o provođenju istrage u postupku u kojemu su uz Pinjuha i njegovu dvojicu sinova obuhvaćene još Pinjuhova izvanbračna supruga Mirta Dorić te ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančica Valentina Lovrić, inače zaručnica starijeg sina Mirte Dorić. Idućeg tjedna moglo bi se znati i što je s Uskokovom optužnicom s kraja prosinca 2020. godine, a kojom su, uz Pinjuha i njegove sinove, zbog sumnje na više kaznenih djela obuhvaćeni predsjednik Općinskog vijeća Općine Čeminac Mario Kralj, Ivan Drmić - stariji sin Mirte Dorić te njezin nećak Josip Crnčan.

Možda ste propustili...

ZEMLJA LJUBAZNIH DOMAĆINA

HTZ dijeli vodu u trajektnim lukama

ZAHTJEV TOMISLAVA ŽIGMANOVA I ALEKSANDRA OLENIKA ZBOG KALABIĆA

Traže ukidanje srbijanskog Zakona o rehabilitaciji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUŠTVENE PROMJENE I ODLUKE O POTOMSTVU

Sve se manje žena odlučuje
rađati prije tridesete godine

2

30 GODINA OD NAJVEĆE RAZMJENE ZAROBLJENIKA

Najmlađi razmijenjeni logoraš
imao je 16 godina, najstariji 67

3

POLICIJA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Vozačima romobila 20 upozorenja i tri kazne