Crna kronika
PRESUDA ZBOG POVREDE DOSTOJANSTVA

S 2,42 promila alkohola psovala je pekara jer joj nije htio dati - pivo
Objavljeno 31. svibnja, 2022.
Mlada Vukovarka mora platiti 1000 kuna kazne jer je pijana izvrijeđala vlasnika pekarnice koji joj nije htio poslužiti - pivo!? Općinski sud u Vukovaru proglasio ju je krivom jer je još 3. svibnja 2019. u pekarnici u Vukovaru, pod utjecajem alkohola od 2,42 promila, verbalno napala vlasnika, jer ju je zbog pijanstva odbio poslužiti pivom. Govorila mu je: "Šiptarsko govno (više puta ponovila), ti ćeš mene tjerati, j**** ti mater šiptarsku, što ti hoćeš Šiptaru, da ti nije nas Hrvata, ne bi imao, profitirao..." Time je djevojka kod vlasnika pekarnice prouzročila uznemirenost i povredu dostojanstva na osnovi etničke pripadnosti.

Kaznu od 1000 kuna dužna je platiti u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude, no kako je bila zadržana u policiji na triježnjenju, to joj se uračunava kao dva dana kazne. Kako svaki započeti dan zadržavanja iznosi 300 kn novčane kazne, kazna joj iznosi 400 kuna. I djevojka ima još popusta, kazna će se smatrati da je u cjelini plaćena ako plati dvije trećine izrečene novčane kazne, pa bi konačna kazna mogla biti 267 kuna.

Ispitana na glavnoj raspravi na sudu 7. travnja ove godine, okrivljena je navela da se smatra krivom, kako joj je žao zbog počinjenih prekršaja, predložila je da ju sud blaže kazni te obećala da se sličan prekršaj neće ponoviti. Sud u obrazloženju presude navodi kako prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira čini onaj tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče i galami, ili na drugi način nepristojnim ponašanjem narušava javni red i mir građana. Za počinitelje navedenog prekršaja zakonodavac je propisao novčanu kaznu u protuvrijednosti domaće valute (hrvatske kune) od 50 do 200 DEM (njemačka marka!?) ili kaznu zatvora u trajanju do 30 dana.

Prekršaj iz članka 25. stavak.1. Zakona o suzbijanju diskriminacije propisuje da će se kazniti novčanom kaznom od 5000 do 30.000 kuna, onaj tko s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom nasljeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo.

- Prilikom izbora vrste i mjere kazne sud je od olakotnih okolnosti na strani okrivljenice cijenio priznanje prekršajne odgovornosti, a od otegotnih okolnosti prekršajnu kažnjavanost, pa je okrivljenici odmjerio novčanu kaznu koja odgovara stupnju krivnje i težini djela koje je počinila - navodi o obrazloženju presude Općinski sud u Vukovaru koji ju je oslobodio paušalnog iznosa za troškove prekršajnog postupka, jer je nezaposlena. S.Lacić
Možda ste propustili...

U BLIZINI MJESTA KNEŽEVI VINOGRADI

Izgorio kombajn, šteta 500.000 kn

ČLAN OBITELJI PREGAZIO MALODOBNO DIJETE U DVORIŠTU KUĆE?

Dijete pregazio automobil, umrlo u imotskom Domu zdravlja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U BLIZINI MJESTA KNEŽEVI VINOGRADI

Izgorio kombajn, šteta 500.000 kn

2

DRŽAVLJANIN SRBIJE

Konobarici razbio mobitel i napao gosta

3

OSJEČKA ŽUPANIJA

Devet bombi u dva dana