Regija
ŽUPANIJA IZDVOJILA 1,8 MILIJUNA KUNA

Mladim obiteljima za kupnju kuće ili stana u VSŽ-u 80 ugovora
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
VUKOVARVukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je u Vukovaru ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz javnog poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području VSŽ-a za 2021. godinu. Dekanić je izjavio kako je za ovu mjeru Županija prvotno predvidjela 1,5 milijuna kuna, no kada su prijave počele pristizati, postalo je jasno kako puno obitelji ima isti broj bodova te su iznos povećali za dodatnih 300 tisuća kuna.

- U konačnici ćemo zbog toga ići na rebalans. Ukupno je 80 obitelji dobilo sredstva koja će im zasigurno pripomoći u opremanju prve nekretnine - istaknuo je i dodao kako je riječ o mjeri kojom se potiče demografska obnova i ostanak mladih obitelji na području VSŽ-a.

Pojasnio je kako su ove godine imali "dva razreda" pomoći: 20 tisuća kuna za gradove i 25 tisuća za općine, a sljedeće godine planiraju uvesti dodatni "razred" na način da će općine od posebne skrbi ili one općine u kojima je zabilježen najveći odlazak mladih stanovnika dobiti veće iznose sufinanciranja. Prema Dekanićevim riječima, gradovi i općine, kao veće sredine, same po sebi akumuliraju veći priljev stanovnika, a Županija planira zadržati stanovnike i na rubnim područjima. Na javni su poziv prispjele rekordne 163 prijave, a ugovore je potpisalo 80 korisnika ove mjere.

Iz VSŽ-a su poručili kako će s obzirom na veliki interes mladih stanovnika za iduću godinu sigurno povećati iznos za ovu vrstu potpora. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana