Crna kronika
ILEGALNO OBAVLJAO ARHEOLOŠKA ISKAPANJA U SOTINU

Detektirao stare novčiće, nije smio
Objavljeno 28. svibnja, 2022.
Vukovarski policajci proveli su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom i oduzeli mu 1080 predmeta za koje se sumnja da imaju arheološku vrijednost. Privremeno su oduzeli i dva metal-detektora te tri zračne puške i pištolj kalibra 7,65 milimetara, pa je protiv muškarca nadležnom sudu podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičenik bez odobrenja nadležnog tijela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Sotina, gdje je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru zatražila ekspertizu odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra lokaliteta i pronađenih predmeta. Nakon dovršetka osumnjičenik je kazneno prijavljen. S.Lacić
BEZ ODOBRENJA NADLEŽNOG TIJELA
Oko 90 posto zbirke od 1080 predmeta čine arheološki predmeti protopovijesti, antike, seobe naroda, ranog i srednjeg vijeka te novog vijeka. Riječ je o nedvojbenim arheološkim nalazima koji imaju svojstvo kulturnog dobra, a koje ima znatnu veličinu i vrijednost. Osumnjičenik je na tom lokalitetu detektorima metala, bez odobrenja nadležnog tijela, pronašao vrijedne arheološke predmete.

Možda ste propustili...

IZGORJELA GARAŽA, SLUČAJEVI SAMOZAPALJENJA SVE ČEŠĆI

Požar u Vinkovcima zbog eksplozije baterije e-bicikla

PROMETNI PREKRŠAJI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Mađar s 1,72 promila vozio auto u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ZAPADNOJ OSJEČKOJ OBILAZNICI

Izravan sudar dvaju auta

2

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD SOTINA

U sudaru jedna osoba poginula, više ozlijeđenih

3

POLICIJA TRAŽI POMOĆ

Teško stradao biciklist, ne zna se tko je