Osijek
POTPISAN SPORAZUM O PRIJATELJSTVU

Osijek i Mostar novi
su gradovi prijatelji
Objavljeno 26. svibnja, 2022.
Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imali su već na sam dan potpisivanja sporazuma

Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj gradskoj vijećnici sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu je cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno u području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, potpisali su gradonačelnik Osijeka i Mostara, Ivan Radić i Mario Kordić.Tom prigodom istaknuli su sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova.

- U razgovoru smo ponovno osvijestili našu bliskost i povezanost kroz događaje u bliskoj povijesti i kroz današnje događaje. Sveučilišta u Mostaru i Osijeku blisko surađuju. Puno je i stanovnika grada Osijeka podrijetlom s ovih prostora. Veselim se budućoj suradnji Grada Mostara i Grada Osijeka, kao i Mostara i Osječko-baranjske županije – rekao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić i zahvalio vijećnicima koji su podržali tu inicijativu.

Puno sličnosti


- Izuzetno nam je drago što je Mostar 15. grad prijatelj Osijeka. Znamo otprije da nas puno stvari povezuje, da nas čini sličnima. Osim veličine i broja stanovnika, i jedan i drugi grad su gospodarska, kulturna, sveučilišna i zdravstvena središta svojih regija. Mnogo stanovnika Osijeka potječe iz ovih krajeva – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je da je Osijek uspio preokrenuti negativne trendove, istaknuvši kako trenutačno bilježi najveću zaposlenost u posljednjih deset godina, ali i najmanju nezaposlenost.

- Više je useljenih nego iseljenih, narasla je prosječna plaća. Po ekonomskim pokazateljima Osijek drži stabilno četvrto mjesto u Hrvatskoj i drugo mjesto po netodobiti, jedino je Zagreb ovdje ispred Osijeka. U ovom trenutku na području Osijeka u tijeku su investicije vrijedne milijardu kuna, najvećim dijelom financirane izvanproračunskim sredstvima, europskim ili nacionalnim – dodao je gradonačelnik Radić.

Svečanosti potpisivanja sporazuma nazočili su i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i njegov zamjenik Mato Lukić te glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, kao i mostarski vijećnici.

- Najveća poveznica između Mostara, Osijeka i Osječko-baranjske županije hrvatski je narod. Moramo se držati zajedno i pomagati Hrvatima u BiH i njihovim političkim nastojanjima. Tu smo da bismo pomogli u tom smjeru, našim iskustvima i savjetima, ali i da bismo mi prihvatili savjete i iskustva gradonačelnika Mostara i Gradskoga vijeća – rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

O turizmu


Prvu zajedničku aktivnost predstavnici dvaju prijateljskih gradova imali su već na sam dan potpisivanja sporazuma sudjelujući na Međunarodnoj stručnoj konferenciji iz turizma i zaštite okoliša "Mostar – neotkriveni turistički potencijali". Na njoj su Radić i Anušić sudjelovali uz domaćine, te gradonačelnike Zadra, Solina i Ljubuškog.

Radić je iznio podatak kako Osijek u odnosu prema pretpandemijskom razdoblju bilježi povećanje broja i turista i noćenja, za Osijekom je proglašenje najboljeg domaćeg Adventa, a rade se i brojni infrastrukturni projekti u turizmu.

- Uređujemo naše popularno kupalište Copacabana, u vrijednosti od 40 milijuna kuna, ulažemo u našu promenadu u duljini od 6,5 kilometara. U suradnji s Osječko-baranjskom županijom radimo brojne promotivne kampanje, niz je dakle razloga da oni koji to još nisu učinili dođu nas posjetiti - rekao je Radić ne skrivajući kako je Osijek spreman u turističkom smislu učiti i na primjeru Mostara, a što je, uza sve navedeno, još jedan razlog za prijateljstvo dvaju gradova.

Dario Kuštro
MOSTAR IMA TURISTIČKE POTENCIJALE
Župan Anušić konferenciju vidi kao ostvarenje potencijala i mogućnosti Mostara i njegove okolice u turističkom smislu. "Iz našeg slavonskog iskustva je to da smo se mi i posljednjih pet godina okrenuli kontinentalnom turizmu i bilježimo golem broj posjetitelja, povećanje svih postotaka na mjesečnoj, a potom i na godišnjoj razini. Velik je obrt sredstva koji se kroz turizam može napraviti. Mislim da Mostar, koji ima puno veće turističke potencijale, morate brendirati, marketinški dobro pokazati i tako otvoriti potpuno novu gospodarsku granu", istaknuo je Anušić.

Možda ste propustili...

ČISTO VLASNIŠTVO UVJET JE ZA OBNOVU ILI PRODAJU

Grad Osijek želi otkupiti sve udjele odmarališta u Omišlju

PRIJE LJETNE STANKE SASTAJU SE I GRADSKI I ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI

Gradsko vijeće u utorak, Skupština OBŽ-a u srijedu

Najčitanije iz rubrike