Kultura
IZLOŽBA U ĐAKOVAČKOJ KATEDRALI

Kovačić: Izložba u kripti svjedočenje je vjere umjetnošću
Objavljeno 27. svibnja, 2022.
Izložba naziva "Kiparevo svjedočenje vjere" dio je nacionalnog projekta Strossmayerovim putem, a povezuje dvije nadbiskupije

Kulturna i umjetnička baština izriče najdublju ljudsku težnju i traženje ljudskog duha. Odnos čovjeka i kulture zato je dvojak i dijalektičan; čovjek stvara kulturu, ali i kultura oblikuje čovjeka, te društvo u kojem živi. Čovjek je, s jedne strane, tvorac kulture, a, s druge strane, kultura ga oblikuje kao osobu i kao društveno biće. Kultura i umjetničko stvaralaštvo zato su lakmus-papir vjere i religioznosti nekog naroda i neke sredine, a na osobit način samog umjetnika. Pokazatelj su prožetosti evanđeoskim vrednotama i idealima te kršćanskom vjerom i nadom samog umjetnika i sredine u kojoj živi, promišlja, stvara i ostavlja tragove svoga promišljanja i svoga identiteta.Naviješta Boga


Rekao je to, otvarajući u četvrtak u kripti katedrale u Đakovu izložbu "Kiparevo svjedočenje vjere", ak. Kuzme Kovačića, đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić. Do 11. rujna postavljena je izložba snažno prožeta vjerom, duhovnošću u više materijala i izraza, a organizatori su joj Đakovačko-osječka i Splitsko-makarska nadbiskupija, uz suorganizaciju Spomen-muzeja biskupa Strossmayera Đakovo, Grada Đakova i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i Galerije umjetnina u Splitu, koji su posudili djela za izložbu.

- Velika mi je radost što uz grob biskupa Strossmayera, u kripti njegove katedrale sv. Petra, koja je simbol njegova života, djela, pastirske službe i svih njegovih nastojanja, započinje niz povremenih izložbi kiparskog i drugog umjetničkog stvaralaštva, po kojima izričemo sebe i svoj kršćanski identitet, gdje po primjeru biskupa Strossmayera mi idemo u susret drugima i ulazimo u dijalog s njima, dopuštajući da oni prošire naše horizonte, da nas obogate, ali i gdje mi obogaćujemo druge svojim kršćanskim identitetom i evanđeoskim vrednotama, te tako stvaramo novo društveno ozračje u kojemu smo svi braća te sinovi i kćeri istog nebeskog Oca - poručio je Hranić, koji je za Kovačićevu izložbu rekao da je areopag na kojemu ak. Kovačić hrabro i vrlo uspješno naviješta Boga i svjedoči svoju vjeru te kripti na nov način potvrđuje njezinu vrijednost hramskog predvorja u kojemu se susreću, ulaze u dijalog i razumiju ljudi različitih svjetonazora te se, dotaknuti iskustvom transcedencije, zajednički uspinju stepenicama do euharistijskog stola, gdje među okupljene dolazi i svoje lice objavljuje uskrsli Krist Gospodin.

Dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. Vladimir Dugalić, u uvodu je rekao da se danas susrećemo s izričajem vjere koja je nadahnjivala ak. Kovačića.

Promišlja svijet


- U izloženim skulpturama otkrivamo vjeru kao način razmišljanja, pogled na sam život, na nas same i svijet oko nas. Naime, uronjen u Kristovo otajstvo i Božju logiku ljubavi, vjernik sve promatra očima vjere. Razum, prosvijetljen vjerom, vidi i promišlja svijet i samoga sebe na način koji nadilazi našu ovozemnost i otvara se onomu nadiskustvenom, transcendentalnom. U svjetlu osobnog iskustva vjere nadilazimo našu ograničenost osjetila, koja je uvjetovana našom tjelesnošću, i otvaramo se djelovanju Božje misli - rekao je, uz ostalo, prof. Dugalić, dodavši da Crkva od samih početaka cijeni umjetnost kao izričaj osobnog iskustva vjere, ali i kao način prenošenja vjere u kulturi. Gradonačelnik Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo da, naglasio je, umjetnik takva ugleda i opusa izlaže u Đakovu, u katedrali.

- Ova izložba svjedočenje je vjere umjetnošću - poručio je ak. Kovačić, izrazivši zahvalnost za sve što je za vjeru, kulturu i umjetnost učinio biskup Strossmayer.

Suzana Župan
- Izložba je dio projekta što će zaživjeti na nacionalnoj razini pod nazivom Strossmayerovim putem, povezujući dva prostora - Đakovačko-osječku i Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Povezuju se u jedan smisao - da je hrvatski narod povezan snažnom vjerom i duhovnošću. Ovime smo htjeli apostrofirati da je vjera živa u hrvatskoj umjetnosti - rekao je autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić. Za Kovačića kaže da je uvijek jednostavan, konkretan, govornik svoje vjere.

Možda ste propustili...

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠILI 46. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA

Najbolja predstava “Kus Petlić”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana