Novosti
PRIJEVARE U HRVATSKOM GOSPODARSTVU

Otkrivene slučajno, šteta veća od 165 milijuna kuna
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Tipični hrvatski prevarant je muškarac u dobi od oko 50 godina te ima dugi staž u organizaciji koja je žrtva prijevare

Više od 3500 ispitanika sudjelovalo je u istraživanju koje je provelo Udruženje ovlaštenih istražitelja prijevara Hrvatska, lokalni ogranak ACFE-a (Association of Certified Fraud Examines), nazvanom "Kako krademo?", a koje je obuhvatilo 124 slučaja prijevare u 16 različitih sektora gospodarstva u posljednje dvije godine.Kako ova udruga ističe u priopćenju o rezultatima istraživanja, ukupna zabilježena šteta veća je od 165 milijuna kuna, a procjenjuje se da je i do 13 posto ukupnih prihoda izgubljeno zbog prijevarnih radnji. Kako ističe predsjednik ACFE Hrvatska Ivan Kovačević, ukupni financijski gubitci, kao i procjena postotka godišnjih prihoda koji su izgubljeni zbog prijevarnih radnji, vjerojatno su puno veći od onog što rezultati pokazuju.

"Tipični hrvatski prevarant je muškarac, ima dugi staž u organizaciji koja je žrtva prijevare te ima oko 50 godina, u više od dvije trećine slučajeva naš počinitelj ima i suučesnike. Medijan gubitka po oštećenoj organizaciji je oko 750.000 kuna, a tipična prijevara traje osam mjeseci prije nego što bude otkrivena", ističu ACFE Hrvatska.

Protupravno prisvajanje imovine najčešći je oblik prijevare (52 % slučajeva), slijede mito i korupcija (31 %), dok je treći i brzorastući oblik prijevare računalni odnosno kibernetički kriminal (22 %). "Samo 22 posto prijevara otkriveno je dojavom ili pritužbom, a u odnosu na međunarodne iskustva, ispodprosječni smo u menadžerskim kontrolnim mehanizmima. Čak 13 posto svih prijevara otkriveno je slučajno, polovina organizacija ne posjeduje kontrolne mehanizme za otkrivanje prijevara, a samo sedam posto organizacija je u trenutku prijevare imalo SOS telefon ili drugi formalni mehanizam prijavljivanja", ističu autori istraživanja.

Tri četvrtine prijevara obuhvaćenih istraživanjem prijavljeno je u privatnom sektoru, a ostatak se odnosi na državni i javni sektor. Pritom, sektor financijskih usluga je na prvom mjestu industrija koje su doživjele prijevare, s 32 posto, pri čemu taj sektor uključuje bankarstvo, financijske usluge i osiguranje. “Iako je razumljiva inherentno veća podložnost ovog sektora prijevarama, navedeno može biti i rezultat razvijenije svijesti ovog sektora o rizicima prijevara, veće reguliranosti i posljedično veće i uspješnije angažiranosti u detekciji prijevara”, napominje se u istraživanju.

Dijana Pavlović
VIŠE GOSPODARSKOG KRIMINALA U OBŽ-u
Prema podatcima PU osječko-baranjske kada je riječ o gospodarskom kriminalu u Osječko-baranjskoj županiji, njega je prošle godine zabilježeno čak 98,9 posto više nego u 2020. Najveći broj kaznenih djela u okviru gospodarskog kriminala odnosio se na krivotvorenje službene ili poslovne isprave - 328, slijede 303 zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i 30 pronevjera. Osječko-baranjska policija navodi kako je uspješno razriješila čak 99,9 posto tih kaznenih djela. Veliko povećanje kaznenih djela u Osječko-baranjskoj županiji odnosi se i na kibernetiku. Lani ih je evidentirano 109, što je povećanje od 39,7 posto u odnosu prema 2020. godini kada ih je bilo 78. Samo računalnih prijevara bilo je 86. S.Lacić

Možda ste propustili...

15 GODINA OD SMRTI MARKA BABIĆA

Beskompromisno išao protiv svake nepravde

ZA UTORAK NAJAVLJENO NOVO POSKUPLJENJE, ČEKA SE POTEZ VLADE

Stiže nova odluka o cijeni goriva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOMAĆIM TURISTIMA JADRAN I DALJE OMILJENO ODREDIŠTE

Prosječna obitelj potroši
na smještaj oko 9400 kuna

2

NOVE CIJENE USLUGE SMJEŠTAJA

Domovi za starije osobe
skuplji od 10 do 20 posto

3

NAKON GOTOVO MJESEC DANA

COVID: Ponovno preminuli u OBŽ-u