Regija
TURISTIČKA PONUDA ŽUPANJE POSTALA BOGATIJA

Kuća za odmor “Šokačka lady” otvorena je za goste
Objavljeno 25. svibnja, 2022.
Obitelj Maroševac posjetiteljima nudi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije
ŽUPANJA - U Županji je, u nazočnosti brojnih posjetitelja i uzvanika, u pravom domaćinskom ozračju, svečano otvorena kuća za odmor “Šokačka lady” u vlasništvu obitelji Maroševac, koja će znatno obogatiti turističku ponudu grada na Savi i dati mu originalan štih.

Vrijedni supružnici Kata i Marko, neumorni čuvari tradicije i narodnih običaja, odlučili su u šokačkoj kući, staroj više od stotinu godina, u Ulici Vladimira Nazora, sačuvati i ponuditi autentičan doživljaj nekadašnje Šokadije koja uključuje lokalne i baštinske posebnosti, ali i domaću tradicijsku kuhinju, upravo ono što velik broj gostiju i ljubitelja ruralnog turizma traži. Na takvom se imanju, koje odiše tradicijom i starinskim načinom života, a prostire se na više od 2000 kvadrata, čovjek vraća svojim korijenima, zemlji i prirodi, i bar se na trenutak, što je mnogima danas itekako važno, odmiče od užurbane svakodnevice.


Stari namještaj


U kući su tri sobe, kuhinja, blagovaonica i kupaonica. Sobe su originalne, samo su malo osvježene, a kuhinja i kupaonica su obnovljene, ali su i dalje u prepoznatljivom etnostilu. Kuća je opremljena vrlo vrijednim namještajem, starijim i od stotinu godina. Pojedini komadi nasljeđe su obitelji Maroševac, a neke su kupili, pomno ih odabirući. Stari namještaj od punog drva, nadahnut staronjemačkom renesansom, nosi oznake stila nazvanog Alt Deutsch, vrlo popularnog u drugoj polovini 19. stoljeća. A pojedini komadi namještaja, pohvalit će se Marko, potječu upravo od “Šokačke lady”, Katarine Hepburn, o kojoj je na otvorenju govorila Marta Huber, kustosica u Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera. Kada je 1880. u Županju stiglo devet engleskih industrijalaca, jedan od njih, Fredy Hepburn, zaljubio se u Katarinu, kći seoskog majstora, i njihovim vjenčanjem ona je postala prva “šokačka lady”. Nakon smrti supruga, prije odlaska u Englesku 1947., darovala je Županji zemljište i zgrade nekadašnje tvornice tanina za uređenje nogometnog igrališta. Ondje je sagrađen Spomen-stadion prve nogometne lopte u Hrvatskoj, igralište NK-a Graničar te tereni Tenis kluba Županja 1881. Čestitajući obitelji Maroševac, direktor TZ-a Županje Kruno Šarić izrazio je zadovoljstvo što je Županja dobila nove smještajne kapacitete, koji su za Županju vrlo bitni.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a Tamara Kalistović kazala je da je kuća za odmor “Šokačka lady” objekt koji je oplemenio i obogatio turističku ponudu ne samo grada Županje nego i cijele županije. Domaćin Marko Maroševac pozdravio je nazočne i zahvalio im na dolasku u tako velikom broju. Ideja o uređenju kuće za odmor, priznao je, stara je već 20-ak godina, a sada je konačno i ostvarena.


Prilika za sve


Put je bio težak, nisu prolazili ni na jednom projektu jer Županja nije ruralno područje. Zahvalio je svima koji su im na bilo koji način pomogli. “Volio bih da sve što zaradim u ovoj kući i dalje uložim u nju, da proširim i ugostiteljsku ponudu. Volio bih uključiti OPG-ove, udruge, konjogojce, jer prostora ima za sve. Trudit ćemo se i dalje razvijati se, gostima nuditi dodatne sadržaje i mogućnosti te svojom ponudom postati prepoznatljivi”, kazao je. A svoje će goste s velikim zadovoljstvom provozati fijakerom i predstaviti im Županju, grad koji ima dobru turističku priču, grad prvog igranja nogometa i tenisa u Republici Hrvatskoj, grad kulena, šećera, grad poznatih glazbenika. Napominje da nije pobornik odlaska mladih iz Hrvatske, a želja mu je da i njegova djeca, sinovi Karlo i Josip te kći Marija, ostanu i da se bar jedno od njih bavi poljoprivredom i nastavi obiteljsku tradiciju.

U prigodnom programu tijekom svečanosti otvorenja nastupili su KUD Tomislav i odlične “Mustre”, a kuću je blagoslovio vlč. Matija Aušić. Posjetitelji su uživali u druženju uz tamburaše, pjesmu i slavonske delicije.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UVOD U GLAVNI VEZOVSKI TJEDAN

Na Malim vezovima 23 skupine

2

POSLJEDICA DRASTIČNOG POSKUPLJENJA

Visoki računi za struju naselja ostavljaju u mraku

3

PODRUČJE S VELIKOM PROIZVODNJOM KAMILICE

Radovi na “Kući čaja - oazi mira” pri kraju