Osijek
GENERALNA PROBA ŠESNAESTE MATURANTSKE QUADRILLE

Dvorski ples točno u podne
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Na milenijskoj fotografiji maturanti će tijelima ispisati poruku “Stop The War”

U srijedu, 25. svibnja, 2410 maturanata iz Osječko-baranjske županije, od kojih 1482 u gradu Osijeku, oprostit će se od srednjoškolskih klupa točno u podne francuskim dvorskim plesom quadrilla, najavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj u HNK-u Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i agencija "Koncert" d.o.o., koja je odgovorna za tehničku provedbu cijelog programa. Osim Osijeka, gdje je u Županijskoj ulici održana druga i posljednja generalna proba, quadrillu će plesati maturanti u Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu.- Ovaj smo projekt započeli u Osijeku 2005. godine, kada je puno manji broj maturanata nego danas plesao u Kapucinskoj ulici. Nakon dvije godine, a i povećanjem broja maturanata koji su odlučili plesati quadrillu, preselili smo se u Županijsku ulicu, a nakon toga projekt je otišao i u druge gradove u županiji. Nakon stanke u posljednje dvije pandemijske godine, izuzetno nam je drago što možemo nastaviti ovu lijepu tradiciju. U pripremama cijelog projekta, koje traju već dva mjeseca, angažirani su ravnatelji škola, pomoćnici za plesne probe, koordinatori, no i brojne osječke tvrtke, kao i vatrogasci i policajci kako bi sve prošlo u najboljem redu - istaknuo je Domagoj Jukić, vlasnik Agencije Koncert d.o.o.

Podsjetimo, program ispraćaja obuhvaća plesanje quadrille i snimanje milenijske fotografije na kojoj će maturanti tijelima ispisati dogovorenu riječ/poruku, izbor je pao na "Stop The War", a za što je i ovaj put zadužen Šime Strikoman. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul podsjetila je kako su quadrillu do sada otplesale 42 tisuće maturanata u 30 srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, koja je u taj projekt do sada uložila više od 3,2 milijuna kuna, a ove je godine izdvojeno 200 tisuća kuna.

- Više od dvije tisuće maturanata koji će sudjelovati u plesanju quadrille uistinu je lijepa brojka. Uvjereni smo kako ćemo ih u srijedu svi zajedno - od roditelja preko baka i djedova sve do njihovih prijatelja - ispratiti i s jednim velikim pljeskom nagraditi za dosadašnji trud i zaželjeti im puno uspjeha u njihovim novim životnim izazovima - rekao je Josip Miletić, zamjenik župana.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Osijek Vladimir Ham istaknuo je vrijednost najljepše slike i poruka koje se već 16. put šalju iz Osijeka i drugih gradova u županiji. Također je naglasio kako je ove godine Grad Osijek s 50 tisuća kuna preuzeo dio financiranja programa koji će se događati na lijevoj obali Drave. Naime, nakon plesanja quadrille i snimanja milenijske fotografije za maturante je pripremljen glazbeni program na lijevoj obali Drave, kod amfiteatra, na kojemu će nastupiti DJ-evi Roso i Tac te glazbena skupina Kuku$ Klan, a plan je da kompletan program bude završen do 21 sat.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSVJEŽENJE U DRAVI KOJA FORMIRA PREDIVNE PEJZAŽE

Vrhunac toplinskog vala tek stiže

2

ANALIZA: POLITIČKO MRTVILO U GRADU

Gdje je nestala oporba?

3

KUPLJANJE BIVŠIH MATURANATA

60 godina: Sjećanje na lijepu mladost