Kultura
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Izabrano je 17 novih redovitih članova HAZU-a
Objavljeno 21. svibnja, 2022.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izabrala je na izbornoj skupštini u četvrtak 17 novih redovitih članova - akademika te po pet dopisnih i članova suradnika. Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova HAZU za redovite članove, odnosno akademike, izabrani su u Razredu za društvene znanosti Stjepan Ćosić, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Ivo Piantanida i Vladislav Tomišić, a u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi, Mario Šlaus i Stipan Jonjić. U Razredu za filološke znanosti izabrani su Mario Brdar, Silvana Vranić i Mateo Žagar, u Razredu za književnost Ratko Cvetnić, Krešimir Bagić i Sibila Petlevski, a u Razredu za likovne umjetnosti Petar Barišić i Kažimir Hraste, dok su u Razredu za tehničke znanosti novi akademici Sven Lončarić, Bojan Jerbić i Ivan Petrović.

Za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: Tomislav Friščić iz SAD-a u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Philippe Ménard iz Francuske u Razredu za filološke znanosti, Josip Mlakić iz BiH u Razredu za književnost, a Xavier Barral I Altet iz Španjolske u Razredu za likovne umjetnosti te Sofia A. Gubaidulina iz Njemačke u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Za članove suradnike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: u Razredu za društvene znanosti Ivana Horbec, u Razredu za filološke znanosti Nikola Vuletić i Ivan Marković te u Razredu za književnost Tena Štivičić i Maša Kolanović.

Nakon ovogodišnjih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, 114 dopisnih i 79 članova suradnika. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se u srijedu, 15. lipnja, u palači HAZU. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLAVONSKOM BRODU 1. SRPNJA

Izložba ilustracija “Neustrašive žene”

2

62. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU

U programu 10 koncerata

3

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

Poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2023.