Crna kronika
TEŠKO OZLIJEĐENA TRI PIJANA BICIKLISTA

Prvi pao preko bicikla, drugi je sletio u kanal, a treći završio na stazi
Objavljeno 18. svibnja, 2022.

Tri alkoholizirana biciklista teže su ozlijeđena u ponedjeljak, i to u dvije prometne nesreće koje su se dogodile u Otoku te jednoj u Slavonskom Brodu. Prvi je stradao 72-godišnjak koji je oko 16 sati, pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,67 promila, gurao bicikl Ulicom Alojzija Stepinca u Otoku te se spotaknuo i preko bicikla pao na kolnik.Drugi je stradao 46-godišnjak koji je, pod utjecajem 1,97 promila alkohola u krvi, oko 22.10 sati, također u Otoku, vozio bicikl nogostupom Ulice Andrije Hebranga. U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad "kormanom" i biciklom slijeće u kanal i udara u kolni prilaz. Treće stradavanje biciklista zabilježeno je u Ulici Stjepana Radića, u Slavonskom Brodu, oko 17 sati, kada je 54-godišnjak, vozeći bicikl pod utjecajem alkohola od 1,57 promila biciklističkom stazom, izgubio nadzor nad upravljačem i pao na stazu. Pružena mu je liječnička pomoć u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je zadržan na liječenju, a ozljede su i njemu okvalificirane kao teške.

Prometna policija Policijske uprave vukovarsko-srijemske upozorava sudionike u prometu na dužnost poštivanja prometnih pravila i upozorava bicikliste da ne smiju voziti na cesti ako u organizmu imaju droga ili alkohola iznad 0,50 promila, niti prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga. Isto tako, vozač bicikla za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, jer to umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja biciklom.

- Vozači bicikla najčešće su djeca ili mlade osobe bez položenog vozačkog ispita, ili osobe starije od 60 godina. Oni pripadaju u najranjivije skupine sudionika u prometu zato što, u prvom redu, razina poznavanja prometnih propisa i pravila kod njih je upitna. Kod djece i mladih problem je i u nedostatku prometnog odgoja. Oni su nedovoljno emocionalno zreli i često nisu u stanju u potpunosti pojmiti sve opasnosti kojima su izloženi u prometu. Kod starijih vozača bicikla je upitno koliko su oni, tijekom svog života, aktivno pratili razvoj prometnih propisa, prometne infrastrukture, koliko su uopće svjesni posljedica vrtoglavog rasta broja vozila koja sudjeluju u prometu i kakvu to opasnost za njih predstavlja. Kod starijih u prometu često je prisutan i strah od drugih vozila, ili pak posve ignoriraju prisutnost drugih, očekujući da je dužnost drugih vozača paziti na njih. Slabije vide, često i slabije čuju, i stoga njihova prisutnost u prometu zahtijeva od ostalih vozača uistinu poseban oprez, pažnju i toleranciju - navodi Martina Halas iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirana su, između ostaloga, dva pojma – tko je vozač i što je to bicikl. Vozač bicikla dužan je držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova.

Ako se vozač bicikla namjerava na cesti uključiti u promet, prestrojiti, promijeniti traku, skretati udesno ili ulijevo i slično, dužan je druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, a za biciklista to znači dati jasni i pravodobni znak rukom. Isto tako, vozač bicikla koji se uključuje u promet, dužan je propustiti sva vozila i pješake koji se kreću cestom, odnosno prometnom površinom na koju se uključuje.

- Nedopustivo je primjerice da vozač bicikla koristi pješački prijelaz kako bi s jedne strane kolnika prešao na drugu stranu, kao što to često viđamo, pješački prijelaz namijenjen je isključivo za kretanje pješaka, a biciklista smatramo pješakom samo ako gura bicikl pokraj sebe, i u tom slučaju mora hodati uz desni rub kolnika i bicikl držati sa svoje lijeve strane. Ako upravlja biciklom na cesti, vozač bicikla nije pješak i ne može se kretati kao pješak. Ako ima namjeru koristiti se pješačkim prijelazom biciklist je dužan sići s bicikla i gurajući ga prijeći preko kolnika na za to označenom mjestu. Vozači bicikla u prometu dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje što bliže desnom rubu kolnika. Ako se dva ili više vozača bicikla kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga - podsjećaju iz policije.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U SLAVONSKOM BRODU

Vozač kombija kriv za pogibiju motociklista

UPOZORENJE IZ POLICIJE ZBOG GODIŠNJIH ODMORA

I dok se građani odmaraju, lopovi im “rade” po kući

ISTRAGA MAĐARSKE I HRVATSKE POLICIJE

Beba porođena i ostavljena u vinogradu umrla u bolnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ODAO IH PLAČ DJETETA

U zatvorenom teretnom vagonu otkrili migrante

2

UPOZORENJE IZ POLICIJE ZBOG GODIŠNJIH ODMORA

I dok se građani odmaraju, lopovi im “rade” po kući

3

PROMETNI PREKRŠAJI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Mađar s 1,72 promila vozio auto u Hrvatskoj