Sport
PRIBLIŽAVA SE 13. DOBRO WORLD CUP

Gimnastička groznica već
polako “trese” grad na Dravi
Objavljeno 13. svibnja, 2022.
Natjecanje pred punim tribinama, a slika ide u 600 milijuna kućanstava

Počelo je odbrojavanje za najveći gimnastički događaj u Osijeku, ali i Lijepoj Našoj. Dobro World Cup stigao je do svog 13. izdanja, koje će se 11. i 12. lipnja održati u NŠD Gradski vrt.Domaćin i organizator, zajedno sa svojim suradnicima i partnerima, već odavno marljivo pripremaju teren za dolazak natjecatelj(ic)a, ali i gostiju, koji ne propuštaju ovaj gimnastički blagdan. World Challenge Cup u slavonskoj metropoli mnogima je najdraža stanica u kalendaru, stoga ne čudi da na predstojeće izdanje stiže oko 150 vježbač(ic)a iz 30-ak zemalja. Kako teku završne pripreme mogli smo i doznati u Sokol Centru, gdje je konferenciju za novinare pod radnim nazivom "Feel gymnastics" vodio osječki glumac Miroslav Čabraja, a aktualne dojmove i očekivanja redom su iznosili Vladimir Mađarević, tehnički direktor natjecanja, Marijo Možnik, čelni čovjek Hrvatskog gimnastičkog saveza, Ivan Radić, osječki gradonačelnik, Mato Lukić, dužupan Osječko-baranjski, Krešimir Šamija ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma i sporta RH, Dubravko Šimenc, voditelj odjela za sportske i marketinške projekte u Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice te Josip Bičvić, član uprave Žito grupe, bez čije podrške u samom startu danas vjerojatno ne bi bilo ovakvog osječkog Challengera.

- Naš Svjetski kup jedan je od najbolje organiziranih u kalendaru svjetske gimnastičke federacije. Osijek je važna etapa, stoga je broj natjecatelja i kvaliteta onih koji dolaze na visokoj razini. Ujedno smo i odlična pripremna postaja za najveća natjecanja, a u kolovozu je EP u Münchenu, dok je svjetska smotra u listopadu u Liverpoolu. Neće izostati popratnih sadržaja, prije i za vrijeme trajanja natjecanja, a jako nas veseli što će se sve to pratiti i uživo s tribina. Za one koji ne budu u prigodi doći u Gradski vrt, moći će sve pratiti na HTV-u, a slika s Dobro World Cupa ide u više od 600 milijuna kućanstava diljem svijeta. Slijede nam dva tjedna gimnastike, jer Osijek će tjedan dana ranije biti i domaćin državnog prvenstva - kaže Mađarević.

Jasno, gradonačelnik i osječko-baranjski dožupan istaknuli su zadovoljstvo što se nakon pandemije Challenge kup može ponovno predstaviti u punom sjaju, koji nije samo sportski, nego i turistički. Ivan Radić naglasio da je Dobro World Cup pravi brend, koji je odavno prešao hrvatske granice. Možemo slobodno reći da je riječ zapravo već o globalnoj sportskoj atrakciji koja je započela na zdravoj suradnji javnog i privatnog partnerstva. Jasno da su to prepoznali u Ministarstvu sporta i turizma te Hrvatskoj turističkoj zajednici. Unazad četiri godine rastu i ulaganja, pa će tako za 13. izdanje Ministarstvo izdvojiti 1,2 milijuna kuna. Proslavljeni vatepolist Dubravko Šimenc, naglasio je da je Hrvatska najpoznatija po sportu i turizmu, a da je tome tako, moći ćemo se već za manje od mjesec dana uvjeriti i na hrvatskom istoku.

Nino Benčina
STIŽU UKRAJINCI, ŠPAGA I U DUBROVNIKU
Svjedoci smo patnje ukrajinskog naroda, kao i sportaša koji utočište pronalaze daleko od svoje kuće. U sklopu priprema za velika natjecanja, gimnastička delegacija Ukrajine boravit će u gradu na Dravi, a to je potvrdio i predsjednika HGS-a Marijo Možnik.

- Zamolili su Savez za pomoć tijekom boravka u Hrvatskoj, kako bi im se osigurali kvalitetni uvjeti u sklopu priprema za predstojeće EP. Uz pomoć Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i GD Osijek Žito uspjeli smo omogućiti dolazak više od 20 gimnastičara i gimnastičarki iz Ukrajine koji će ovdje boraviti i trenirati sljedeća tri mjeseca. Bit će benefita i s naše strane, jer Ukrajina ima vrhunske vježbače, pa će naši tako moći s njima trenirati i učiti od njih - kaže Možnik, koji je potvrdio da će promocija Dobro World Cupa biti u još šest gradova. Najduža špaga nakon Osijeka, Čakovca, Splita, Zagreba, Zadra i Rijeke, bit će organizirana i u Dubrovniku (bit će domaćin Vijeća FIG-a), a sve to odvijat će se 28. svibnja, kada će biti i premašen rekord koji iznosi 1600 metara.

Možda ste propustili...

POPIS IGRAČA ZA FINAL FOUR LIGE NACIJA

Dalić pozvao i Diona Drena Belju

ZANIMLJIVE TRENERSKE PRIČE

Jakirević je debitirao u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRAMATIČAN OSIJEKOV OPROŠTAJ OD GRADSKOG VRTA

Provala emocija, strepnja, radost i naravno, opet, promašeni penal

2

SPEKTAKL ZA KRAJ JEDNE ERE NK OSIJEK

Tomas: U ovako posebnoj utakmici jednostavno nemamo pravo zakazati

3

NIKO KRANJČAR NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE O SVOM OCU:

Pamtit ćemo Gradski vrt jer i Kranjčari su pisali njegovu povijest