Kultura
VELIKI JUBILEJ, UZ PRISJEĆANJE NA 1952.

Sedamdeset godina Muzeja Đakovštine
Objavljeno 1. travnja, 2022.

ĐAKOVO – Prisjećanjem na osnutak 1952. godine i rad do danas, a koji je pretočen i u slavljeničku izložbu, Muzej Đakovštine obilježio je u petak, 1. travnja, 70 godina rada. U nazočnosti brojnih gostiju, među kojima i državnog tajnika Ministarstva kulture i medija Ivice Poljička, pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjane Roth, gradonačelnika Đakova Marina Mandarića, na hod ove muzejske kuće kroz sedam desetljeća podsjetila je ravnateljica Marina Božić. Trajnim smještajem na današnjoj adresi, u Starčevićevoj ulici, prethodilo je djelovanje Muzeja u tri prostora – u Jelačićevoj, Preradovićevoj i Radićevoj. U današnji prostor Muzej je presleio 2002. godine.

 - Muzej Đakovštine prati bogata muzejska prošlost, bogata građa, a sve vrijeme djeluje s ciljem da ne zaboravimo tko smo, što smo, odakle smo i što čini naš nacionalni identitet, rekla je Božić. Uz ostalo, podsjetila je na prvu rukovoditeljicu Muzeja, Hedvigu Deker, kao i sve ravnatelje koji su vodili muzej sve do danas. Nakon preseljenja na današnju adresu, formirana su tri stalna postava – etnološki, povijesni s razdobljem vezanim za Domovinski rat, kao i arheološki stalni postav. Nakon 20 godina, muzejska grada zahtijeva rekonstrukciju. Zgrada je u sve je derutnijem stanju i apliciranjem na EU fondove želimo ju temeljito rekonstruirati, istaknula je ravnateljica.

Za Muzejom su brojne izložbe, suradnje sa znanstvenim institucijama, drugim muzejima, pojedincima, rad uz suvremene komunikacije, izdavačka djelatnost, hemeroteka, a u dvorištu i knjižnica s građom. Muzej i kupuje za potrebe svojih zbirki.

O stalnim postavima Muzeja govorile su kustosica arheologije Jelena Boras, kustosica etnologije Ivana Dević, a o muzejskoj knjižnici i izdavačkoj djelatnosti muzejska knjižničarka Andrea Heđi. Muzeju je na obljetnici u ime osječko-baranjskog župana čestitala pročelnica Tatjana Roth, a u ime Ministarstva kulture državni tajnik Ivica Poljičak koji je, ujedno, i otvorio izložbu.

Muzeju je na jubileju čestitao i gradonačelnik Marin Mandarić koji je, uz ostalo, rekao kako pred Muzejom nije samo potreba obnove, nego značajnije rekonstrukcije njegove zgrade kako bi odgovorio svim potrebama današnjeg vremena, da će Grad i dalje stajati iza svoje kulturne ustanove, te da u tim aktivnostima očekuje i suport EU fondova i Ministarstva kulture.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU 28. RUJNA

Izložba o 100 godina češke egiptologije

MUZEJ SLAVONIJE

Židovska kultura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana