Regija
NASTAVLJA SE SURADNJA STARINA I SOPJA

Dravsko proljeće ove će se godine održati u Starinu
Objavljeno 27. siječnja, 2022.
Najavljeno je i 6. Podravsko kolinje u Martincima, prijavljeno desetak ekipa
STARIN (DRAVASZTARA) - Mađarsko općinsko mjesto Starin (Dravasztara) i hrvatsku općinu Sopje razdvajaju rijeka Drava i državna granica, ali dvije općine niz godina vrlo uspješno surađuju i provode EU projekte prekogranične suradnje. U Starinu je održan susret sopjanskog načelnika Berislava Androša i Mikloša Varge, zamjenika nedavno preminulog načelnika Starina Šandora Matorića, kome su nazočili predstavnik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, voditeljica Ureda samouprave u Martincima Laura Beak te voditeljica zbora Korijeni i suradnica u Kulturnom centru "Josip Gujaš Đuretin" u Martincima Kristina Gregeš Pandur.

– Nedavno je preminuo naš suradnik, moj kolega u Starinu Šandor Matorić, i zbog toga imamo novu situaciju u pogledu vođenja projekta. Danas smo utvrdili smjernice za realizaciju projekta Dravske manifestacije, koji nam traje do srpnja, a prva manifestacija koja nam slijedi je Dravsko proljeće. – rekao nam je načelnik Berislav Androš.

Dravsko proljeće ove će se godine održati u Starinu. Glavni dio manifestacije bit će u petak, 22. travnja, a počinje svetom misom u mjesnoj crkvi u 15 sati, nastavlja se okupljanjem i povorkom kulturno-umjetničkih društava kroz mjesto, te njihovim programom i zabavom. U subotu, 23. travnja, održat će se turnir u malom nogometu i natjecanje u kuhanju čobanca. Dravsko proljeće jedna je od manifestacija čije se održavanje u sklopu prekograničnog projekta Sopja i Starina "Events of both sides of the Drava River" (Drava events II) financira kroz Interreg program EU-a.

Zamjenik preminulog načelnika Starina Mikloš Varga najavio je nastavak suradnje s Općinom Sopje u Hrvatskoj i daljnju realizaciju zajedničkih projekata. Predstavnik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga ponudio je svoju pomoć premda su neposredno prije Dravskog proljeća parlamentarni izbori u Mađarskoj. Solga je dobio povjerenje biti nositelj hrvatske izborne liste u Mađarskoj i nada se da će i dalje predstavljati hrvatsku zajednicu u Mađarskom parlamentu i nastaviti suradnju s matičnom zemljom i dosadašnjim suradnicima.

Kristina Gregeš Pandur iz Ureda martinačke samouprave, suradnica u KC-u "Josip Gujaš Đuretin" i voditeljica zbora Korijeni, već godinama sudjeluje na Dravskom proljeću, a sada sudjeluje u organiziranju priredbe u Starinu. Ona je najavila šestu manifestaciju Podravsko kolinje, koja će u subotu biti održana u Martincima, a za koju se već prijavilo desetak ekipa.

– Imat ćemo tamburaše iz Hrvatske koji će svirati za vrijeme manifestacije, i sigurno će biti veselo kao i svake godine. Na Podravskom kolinju biramo i najbolju rakiju, najbolje vino, najbolju frišketinu, kobasice, ćurke i najbolji ukupni dojam timskog rada. Veseli nas što će svoju ekipu imati i naši dragi prijatelji iz općine Sopje i iz Rušana u općini Gradina – kazala je Gregeš Pandur.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

DVD BELJEVINA DOČEKAO GRADNJU GARAŽE

Do kraja godine objekt pod krovom

OBILJEŽIT ĆE SVJETSKI DAN BICIKLA

Biciklijada od sekvoje do Drave

IZ MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA

Orahovici 4 milijuna za modernu tržnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSVJEŽENJE I ZABAVA ZA GOSTE, POSAO ZA SEZONCE

Oba će baranjska bazena do
sredine lipnja biti otvorena

2

NEDOSTAJE 170 LITARA KIŠE PO KVADRATU

Sada je u svibnju čak 31
stupanj, u svibnju 1978
u Đakovu padao snijeg

3

300 GODINA CRKVE SVETIH PETRA I PAVLA

Sagrađena kao znak zahvale
za pobjedu nad Osmanlijama