Regija
RIBIČI IZ GRADIŠTA SLUČAJ PRIJAVILI INSPEKTORATU

Traže da institucije utvrde stvarni uzrok novog pomora ribe u Bosutu
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Iz mutne bosutske vode, po kojoj plivaju smeđe i žute mrlje, širi se nesnošljiv smrad
GRADIŠTEŠportsko-ribolovno društvo "Linjak" Gradište Državnom je inspektoratu - Službi inspekcije zaštite okoliša i vodopravne inspekcije u Osijeku 3. siječnja ove godine prijavilo pomor ribe i onečišćenje vode u koritu rijeke Bosut na potezu Županja - Gradište - Cerna.- Površinom vode već danima plivaju smeđe, žute, mutne mrlje, a iz vode se širi nesnošljiv smrad po mokraći i kanalizaciji. Pomor ribe, pretežito štuke i amura, dogodio se prošlog mjeseca, od 20. do 27. prosinca. Početkom prosinca Športsko-ribolovni savez VSŽ-a poribio je Bosut u Gradištu amurom i sva je riba uginula. Također su na vodi, koja prolazi u blizini Ulice kralja Zvonimira, viđene velike količine uginule štuke – naveli su gradištanski ribiči u dopisu Državnom inspektoratu. Predsjednik ŠRD-a Antun Parašilovac i tajnik Ratko Đurić dodaju da ovo nije prvi put i da se pomor ribe ondje događa već godinama.

Napominju da ŠRD "Linjak" Gradište ima ribičku kućicu na lijevoj obali Bosuta, tik uz vodu, gdje se ribiči svake subote okupljaju, a u posljednje je vrijeme zbog smrada ondje nemoguće boraviti ili šetati se u blizini.

Đurić pojašnjava da u Bosutu, na potezu od Županje do Cerne, gotovo nema nikakve ribe zbog dubokoga mulja koji je vjerojatno nakon svih tih godina u kojima se ne uklanja i zatrovan. Dodaje da tijekom godine sva voda bude pod vegetacijom, nema kisika i riba ondje ne živi. A nakon svakog poribljavanja imaju pomor ribe. Prema Statutu Društva, dužni su voditi brigu o zaštiti okoliša i prirode, pa su i ovaj slučaj prijavili Državnom inspektoratu, a povratne informacije, ustvrdio je, nisu dobili.

- Iako je to već otrcana fraza, ali mi doista očekujemo da institucije odrade svoj posao, da se uzmu uzorci vode na analizu i točno utvrdi što je uzrok, odnosno tko je krivac za zagađenje vode. Mi ne želimo ni u koga upirati prstom, a sumnjamo da su u pitanju pojedini gospodarski subjekti u Županji, čije otpadne vode završavaju u Bosutu. Cijelim tokom rijeke od Županje do Gradišta toliko zaudaraju mokraća i fekalije, poput žive septičke jame, ne mogu to drukčije opisati – kaže Đurić. I dok je, napominje, kod ribiča sve vrlo strogo regulirano - od izdavanja dozvola, polaganja ribičkog ispita do raznih provjera, a u slučaju nepoštovanja propisanih pravila predviđene su velike kazne i odmah se ide na sud - s druge strane pojedinci u vodu bez ikakvoga straha ispuštaju sve i svašta, što je, kaže, doista apsurdno.

- Voda je mutna, crna. Na potezu od Županje do Cerne mi smo kao neko slijepo crijevo, i u Županji i u Cerni krči se obala, izmuljuje se korito, a ovaj naš dio godinama ništa, sve je počepljeno i cijele je godine zapravo zatvoren protok vode - zaključuje.

I predsjednik Športsko-ribolovnog saveza VSŽ-a Mario Berać potvrđuje da s bosutskom vodom nešto definitivno nije u redu, što je, kaže, svakome jasno već na prvi pogled. Drži da bi trebalo napraviti detaljnu analizu površinske vode jer se ondje nešto događa - poblem postoji i ne smije ga se negirati. Je li to, napominje, zbog velike količine mulja u tom dijelu rijeke ili je riječ o nekim drugim zagađivačima, možda gospodarskim subjektima, to svakako treba utvrditi.

- Voda ondje nema protočnosti, cijeli taj dio Bosuta od Gradišta do Cerne, do mjesta gdje se voda ulijeva u Biđ, to je sve katastrofa. Korito bi trebalo kompletno izmuljiti i ošišati drveće koje se savilo u vodu i zadržava leću i mulj, a još uvijek je i dosta mještana koji sadržaje svojih septičkih jama ispuštaju u Bosut i Biđ - zaključuje. Napominje da se i ljudi koji žive uz Bosut na početku Cerne iz smjera Gradišta također počinju žaliti na nesnosan smrad.

Na upit Glasa Slavonije iz Državnog inspektorata odgovaraju da su podnesak ŠRD-a Linjak proslijedili na postupanje stručnoj službi Hrvatskih voda, VGI-ju "Biđ-Bosut" Vinkovci, koji je obavio očevid na dionici vodotoka Županja - Gradište - Cerna i izvješće o utvrđenom stanju dostavio vodopravnoj inspekciji.

Goran Musa iz VGI-ja "Biđ-Bosut", koji je pripremio izvješće, kazao nam je da onečišćenje površinskih voda u koritu Bosuta uzvodno od Cerne nije posljedica nekog incidentnog događaja, nego posljedica više uzroka koji kumulativno pridonose onečišćenju tijekom dugih razdoblja. Navodi ispiranje hranjiva i drugih onečišćujućih tvari s oranica, dotoke onečišćenih oborinskih voda s prometnica i manipulativnih površina gospodarske zone u sjevernom dijelu Županje te zadržavanje većih količina organskih tvari u koritu Bosuta. Naveo je i nelegalno ispuštanje otpadnih voda iz pojedinačnih sabirnih i septičkih jama, a sve u uvjetima gotovo nikakve protočnosti.

Zaključuje da u takvim okolnostima svako poribljavanje površinskih voda, koje su u stalnom riziku od onečišćenja, može biti rizično s aspekta održivosti ribljeg fonda.Marija Lešić Omerović
Ratko Đurić

tajnik ŠRD-a

Cijelim tokom rijeke od Županje do Gradišta toliko zaudaraju mokraća i fekalije, poput žive septičke jame, ne mogu to drukčije opisati, užas. Mi smo kao slijepo crijevo, na našem se području korito Bosuta već godinama ne izmuljuje, sve je počepljeno i onemogućen je protok vode.

Možda ste propustili...

CJENOVNI RAST SLAB, PADA PROIZVODNJA

Mljekari traže otkupnu cijenu četiri kune po litri

IZ PROGRAMA PODRŠKE ŽUPANJSKOJ POSAVINI 21,5 MILIJUNA KUNA

Županji za zonu Sječine tri milijuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana