Regija
LOKALNA RAZVOJNA AGENCIJA BELIŠĆA - OD GUTMANNA DO PRISTANIŠTA

U Dječjem vrtiću "Maslačak" uskoro ponovno produženi boravak za djecu
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
BELIŠĆE- Lokalna razvojna agencija Grada Belišća i 2021. godinu posvetila je pripremi i provedbi projekata za Grad. Budući da je godinu obilježio manji broj novoobjavljenih natječaja, naglasak poslovanja bio je na provedbi već započetih projekata i razradi ideja za prijavu na nadolazeće natječaje - ocjenjuje prošlu godinu direktor belišćanske razvojne agencije Mario Marolin, dodajući da o broju i značenju projekata u provedbi za razvoj dovoljno govori prošlogodišnje izvršenje gradskog proračuna, gdje uz izvorni proračun od 36 milijuna kuna europski projekti predstavljaju gotovo polovinu prihoda Grada.

Najznačajniji projekt u provedbi svakako je rekonstrukcija najvažnijeg objekta industrijske baštine u gradu - Palače Gutmann i uređenje pristupnih površina, vrijedan 26 milijuna kuna. Nastavljen je i 3,3 milijuna kuna vrijedan projekt prekogranične suradnje s Gradom Barcsom i Lučkom upravom Osijek u sklopu kojega se izvodi restauracija Gutmannova parnog vlaka i njegovo opremanje interaktivnim sadržajima. Uspješno su dovršene izgradnja 4,2 kilometra duge biciklističke staze između Kitišanaca i Gata te rekonstrukcija i dogradnja Vatrogasnog i društvenog doma u Bistrincima, a krajem godine započela je izgradnja proizvodnog Poduzetničkog inkubatora u Gospodarskoj zoni kod Karašice na 730 četvornih metara vrijednog 6,3 milijuna kuna.

- Osim što pomaže Gradu i gradskim tvrtkama u pripremi i realizaciji njihovih projekata, LRA Belišća i sam je uspješan u provedbi vlastitih projekata. U studenome je, nakon dvije i pol godine rada, dovršen "CBC Clusters" - projekt prekogranične suradnje koji je LRA provodio s Gradom Somborom i još tri projektna partnera iz Hrvatske i Srbije. U Belišću je tako zaživio novi Klaster papirne industrije, strojarstva i energetike, a poduzetnicima je na raspolaganje stavljen edukacijski stroj za proizvodnju finalnih proizvoda od tissue papira. U sklopu projekta, a u suradnji s Fakultetom elektrotehničkih znanosti iz Osijeka i profesorom dr. sc. Željkom Hederićem formiran je i prvi istraživački centar za vozila i plovila na obnovljive izvore energije, što je uvertira u uspostavu novog istraživačkog centra za testiranje plovila na OIE u sklopu budućeg pristaništa za brodove na Dravi - naglašava Marolin.

Nastavljen je i rad na projektima socijalnog karaktera usmjerenima na brigu o ranjivim skupinama, poput projekta "Još jednom zaželi", a ubrzo je započeo i projekt "Zajedno za treću dob". U suradnji s Maticom umirovljenika Belišća provode se i projekti "Život u zajednici u Gradu Belišću" te "Matica – umirovljenička društvena aktivacija" kojima se nastoji unaprijediti sustav psihosocijalne podrške starijima.

Vezano za provedbu projekta "Maslačak – prijatelj djece", Marolin najavljuje da će nakon nekoliko mjeseci stanke, usluga produženog boravka u vrtiću za djecu ponovno biti dostupna jer je krajem prošle godine odobren i nastavak projekta. U njegovu sklopu organizirat će se i besplatne STEM radionice, tečajevi stranih jezika i sportske radionice. Osim toga, u LRA-u se nadaju i odobravanju projekata koji su u postupku vrednovanja, posebno onomu koji bi omogućio izgradnju novoga dječjeg vrtića u Bistrincima, pristaništa za brodove na Dravi kao i drugih infrastrukturnih projekata.

Lidija Aničić
26

milijuna kuna vrijedna je obnova Palače Gutmann

Možda ste propustili...

6. OCJENJIVANJE VINA SREDNJE ŠKOLE ‘’STJEPAN IVŠIĆ’’

Šampion je Matkovićeva Frankovka Game

USPOSTAVLJAJU SE KONTAKTI I SURADNJA

Od proljeća 2024. bez dugova, idu ulaganja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Robert Jankovics počasni građanin općine Tordinci

2

NACIONALNA IZLOŽBA PASA

U Đakovu 252 psa iz 7 zemalja, čak i iz Kanade

3

STRIZIVOJNA ZA NOVA RADNA MJESTA

Pašnjak pretvaraju u pet hektara industrijske zone