Osijek
U PRIPREMI TVRTKE UKOP

U planu je i groblje
kućnih ljubimaca
Objavljeno 26. siječnja, 2022.
Nabava kremacijske peći za životinje do 50 kilograma već je u financijskome planu, a potom počinje i druga faza realizacije

Gradsko groblje i krematorij za kućne ljubimce Spomengaj u Sesvetskom Kraljevcu i groblje za kućne ljubimce u Rijeci uskoro ne bi trebala biti jedina groblja u Hrvatskoj gdje će psi, mačke i ostali kućni ljubimci imati svoje posljednje počivalište. Naime, iako tek u povojima, u Osijeku se sve glasnije govori o tome da bi u skoroj budućnosti i naš grad trebao dobiti takvo mjesto, što nam je potvrdio i direktor osječkoga Ukopa Vedran Novokmet.- Takva inicijativa postoji već nekoliko godina, a predstavljena je i na Gradskom vijeću Osijeka. Usto, puno je zainteresiranih građana koji nas pitaju hoćemo li uskoro otvoriti groblje za kućne ljubimce, gdje će se vlasnici pasa moći dostojanstveno ne samo oprostiti od svoga ljubimca nego i, kao na bilo kojem drugom posljednjem počivalištu, posjećivati njegov grob. Stoga smo najprije došli na ideju, i to nakon što se uvela usluga kremacije, da nabavimo kremacijsku peć za kućne ljubimce te smo u kontaktu s tvrtkom Ciroldi, koja pravi kremacijske peći, i zainteresirani smo razmišljati u tome smjeru – otkriva Novokmet, dodajući da je nabava takve peći već i stavljena u financijski plan tvrtke Ukop i bila bi to prva faza cjelokupne realizacije.

Prema zakonu


Druga faza, kaže nadalje, razgovor je s Gradom Osijekom da se u bliskoj budućnosti osigura parcela za groblje kućnih ljubimaca. Takva su mjesta, kaže naš sugovornik, u inozemstvu sasvim uobičajena, a već ga ima i Zagreb, pa s obzirom na veliku zainteresiranost građana, a i mogućnost realizacije, smatra kako nema prepreka da se u dogledno vrijeme kućni ljubimci pokapaju na mjestu gdje će ih vlasnici moći posjećivati, umjesto da se, kao što je to sadašnja praksa, lešine skupljaju i potom spaljuju u tvrtki Agroproteinka u Sesvetskom Kraljevcu.

Dakako, cijela bi realizacija bila prema zakonskim propisima, koji pak ne određuju način polaganja urne kad je riječ o kućnim ljubimcima. Naime, poznato je da, prema Zakonu o grobljima, urna pokojnika ne smije izići izvan groblja, no to nije tako i s pokapanjem kućnih ljubimaca. Stoga je osječki Ukop u razgovorima s Udrugom pogrebnika, jer ako se najprije nabavi kremacijska peć, zakonski nema prepreke da vlasnik urnu ne dobije, no Novokmet naglašava da sve mora biti zakonski ispravno. Nakon realizacije druge faze, odnosno dobivanja parcele za kućne ljubimce, neće biti dvojbi o toj temi.

Kad pandemija prođe...


- Razgovaramo o svim zakonskim i tehničkim uvjetima da realiziramo kremacije kućnih ljubimaca, odnosno groblje namijenjeno njima. No, s obzirom na sadašnju situaciju s pandemijom koronavirusa i velik broj pokojnika, moramo pričekati stagnaciju kako bismo se okrenuli novim djelatnostima, a kremacija i groblje kućnih ljubimaca bit će jedna od njih, i to nakon, naglašavam, brojnih upita građana tijekom godina - kaže direktor Ukopa Vedran Novokmet.

Dodajmo tomu da od Jasenke Halauš, voditeljice Spomengaja, doznajemo da su, u nedostatku groblja u Osijeku, Osječani zainteresirani za kremaciju ljubimaca kod njih.Marija Mihelić
Ukop
GRAĐANI ŠALJU UPITE GODINAMA

UDRUGA POBJEDE: NAPREDAK DRUŠTVA
I Ivana Crnoja iz Udruge Pobjede pozdravlja ovakvu inicijativu jer, kako kaže, svaki vlasnik kućnoga ljubimca ima potrebu njegovati uspomenu na svoga ljubimca posjećivanjem posljednjeg počivališta, odnosno urne. “To je također dio kulture, na isti način kao što se kremiraju odnosno pokapaju ljudi. Smatram da su groblja kućnih ljubimaca globalni trend i jasan napredak društva te približavanje zapadnom načinu razmišljanja, što podržavam”, kaže Crnoja, dodajući da je sadašnja praksa spaljivanje životinja u Sesvetskom Kraljevcu u kafileriji.

Možda ste propustili...

IZVIĐAČKI TJEDAN ZA SVE GENERACIJE NAŠIH LEGA I LEGICA

Proslava Dana izviđača Hrvatske

UDRUGA PANONSKI PIVARSKI SINDIKAT

Festival kućnih pivara na Pampasu

POZIVAJU BUDUĆE UČENIKE

Otvorena vrata Strojarske škole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

STOPOSTOTNI USPJEH UČENICE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

”Čudo iz Osijeka” u geodeziji je bez prave konkurencije