Svijet
EU ZASAD NE POVLAČI DIPLOMATE

SAD naredio obiteljima zaposlenih u veleposlanstvu da napuste Ukrajinu
Objavljeno 24. siječnja, 2022.

SAD je u nedjelju objavio da je naložio povratak kući članova obitelji zaposlenika veleposlanstva u Ukrajini, preporučivši svim američkim državljanima da razmotre mogućnost odlaska zbog prijetnje ruske vojne akcije.

Američko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je odobrilo "dobrovoljni odlazak američkih državnih službenika i naredilo odlazak članova njihovih obitelji iz veleposlanstva u Kijevu zbog kontinuirane prijetnje ruske vojne akcije".

Američkim državljanima u Ukrajini preporučili su da razmisle o mogućnosti odlaska.

"Američki državljani u Ukrajini trebali bi razmotriti mogućnost odlaska bez odlaganja, koristeći mogućnosti komercijalnog ili drugih, privatno dostupnih opcija transporta", objavio je u nedjelju navečer State Department u informacijama o putovanjima.

Američko veleposlanstvo u Ukrajini objavilo je da se o tom potezu konzultiralo s ukrajinskom vladom i da koordinira korake sa saveznicima i partnerskim veleposlanstvima u Kijevu koja utvrđuju svoj stav.  

"Rusija bi u svakom trenutku mogla izvesti vojnu akciju i vlada SAD-a neće biti u poziciji evakuirati američke državljane u takvoj krizi, pa se (...) moraju pripremiti", stoji u priopćenju veleposlanstva.

Veleposlanstvo u Kijevu i dalje radi a otpravnica poslova Kristina Kvien ostaje u Ukrajini, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Građanima u SAD-u ministarstvo savjetuje da ne putuju u Ukrajinu "zbog pojačane prijetnje ruske vojne akcije i covida 19". "Budite na pojačanom oprezu u Ukrajini zbog kriminala i nereda. Rizik je u određenim područjima pojačan", stoji u obavijesti.

Upitano zašto je odluka o povlačenju članova obitelji zaposlenih u veleposlanstvu donesena baš sada, ministarstvo se pozvalo na prošlotjedno upozorenje Bijele kuće o mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Moskva je u više navrata otklanjala tu mogućnost, napominje agencija dpa.

Viši dužnosnik State Departmenta govorio je u telekonferenciji s novinarima o "preventivnim mjerama", navodi dpa.

New York Times izvijestio je u nedjelju navečer da predsjednik Joe Biden razmatra mogućnost slanja nekoliko tisuća američkih vojnika saveznicima u NATO-u u istočnoj Europi i na Baltiku.

Pentagon nije želio komentirati izvješće NYT-a, ali je istaknuo da je njihov glasnogovornik John Kirby u Petak izjavio da "ćemo se pobrinuti da pripremimo opcije kako bismo umirili naše saveznike, posebno na istočnom boku NATO-a".

 

Borrell: EU zasad ne planira povući svoje diplomate iz Ukrajine

Europska unija zasad ne planira povući obitelji svojih diplomata iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak šef diplomacije EU-a Josip Borrell nakon što je takav potez najavio Washington, tvrdeći da bi se vojni napad Rusije mogao dogoditi u bilo kojem trenutku.

State Department je u nedjelju objavio da je naredio obiteljima diplomata da napuste Ukrajinu zbog navodne opasnosti od ruske invazije na Ukrajinu.

„Mi nećemo to učiniti jer ne znamo nikakve posebne razloge. No američki državni tajnik Antony Blinken će nas informirati o tome“, rekao je europski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku uoči sastanka s europskim šefovima diplomacije.

„Pregovori su u tijeku“, kazao je Borrell, dodavši da ne vidi razloga da diplomati napuste Ukrajinu „osim ako Blinken ne pruži informacije koje opravdavaju taj potez“.

Napetosti oko Ukrajine narasle su posljednjih mjeseci. Washington optužuje Kremlj da je nagomilao više od 100 tisuća vojnika u blizini ukrajinske granice, tvrdeći da je to priprema za invaziju na Ukrajinu.

Moskva pak tvrdi da ne planira invaziju, da radi u interesu svoje nacionalne sigurnosti i da odgovara na vojnu aktivnost zapada na svojim granicama te traži pravne garancije zapada da se NATO više neće širiti na istok. H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana